Γ. Κονιδάρης στο Πρώτο: Υπάρχουν ακραίοι στην ιεραρχία που πιέζουν τον αρχιεπίσκοπο-Σε ρόλο κυβερνώσας θρησκείας η Εκκλησία (audio)

«Όλο αυτό που συμβαίνει με την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνιστούν μια ρήξη Εκκλησίας-Πολιτείας» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Γιάννης Κονιδάρης, Ομότιμος Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και συνομίλησε με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Όπως ξέρετε, ορισμένες σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας είναι κανονιστικά ρυθμισμένες, άλλες με το Σύνταγμα και άλλες με νόμο. Υπάρχουν και ορισμένα άλλα θέματα τα οποία είναι εθιμικά. Παραδείγματος χάριν, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δεν υπάρχει κανένας νόμος που λέει ότι πρέπει να παρατάσσονται αγήματα, να προσέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή είναι μία εθιμοτυπία η οποία ακολουθείται κατά παράδοση, εθιμικά. Τώρα η Εκκλησία αποφάσισε ότι θέλει να το κάνει αυτό μόνη της και νομίζω ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή αυτή. Όσον αφορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί ίσως και μια παρεξήγηση ή έχει δημιουργηθεί μια προκατάληψη, διότι υπάρχουν σχόλια σε εκκλησιαστικά έντυπα και παρεκκλησιαστικά έντυπα και επιστολές φυσικά ζώντων ιεραρχών που καταφέρονται για την ιδιωτική της ζωή. Η Πρόεδρος Δημοκρατίας διακρίνει σαφώς την ιδιωτική της ζωή από τη δημόσια σφαίρα και νομίζω ότι είναι γνωστό ότι είναι υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων (…). Πιστεύω πως ναι, όλο αυτό που συμβαίνει με την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνιστούν μια ρήξη Εκκλησίας-Πολιτείας».

«Δεν προβλέπεται να απαγορεύεται να μπει κάποιος στην Εκκλησία-Η Εκκλησία θα έρθει στη θέση της κυβερνώσας θρησκείας» σημείωσε έπειτα ο κ. Κονιδάρης συμπληρώνοντας «το να απαγορεύεται να μπει κάποιος στην Εκκλησία δεν προβλέπεται και ούτε είναι πρέπον και λογικό. Η ποινή αυτή της ακοινωνησίας επιβάλλεται από τον πνευματικό όταν έχει διαπράξει κανείς κάποιο αδίκημα. Τώρα να βγαίνει έτσι ένας Μητροπολίτης και να λέει επιβάλω σε όσους καταψήφισαν το επιτίμιο της ακοινωνησίας δεν το θεωρώ ότι έχει ιερό-κανονική βάση. Η θέση του πνευματικού πατέρα είναι να προσπαθεί να επαναφέρει. Εδώ όμως ο άλλος, ο Βουλευτής έχει άλλη ανεξαρτησία. Πρέπει να ψηφίζει κατά τη συνείδησή του. Επομένως, εάν υπάρχει μια σύγκρουση συνειδήσεων, τότε τι γίνεται; Δηλαδή θα πρέπει όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ ενός νόμου ή οποιουδήποτε νόμου να ρωτάνε πρώτα την Εκκλησία αν συμφωνεί; Τότε η Εκκλησία θα έρθει στη θέση της κυβερνώσας θρησκείας, πράγμα το οποίο υποτίθεται ούτε η ίδια το θέλει».

«Υπάρχουν ακραίοι στην ιεραρχία που πιέζουν τον αρχιεπίσκοπο-Διχαστικός ο λόγος της Εκκλησίας» επισήμανε στο τέλος ο κ. Γιάννης Κονιδάρης. «η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μία ημέρα εκκλησιαστικής εορτής, στην οποία μάλιστα, όπως ξέρετε, στο τέλος διαβάζονται τα αναθέματα κατά των αιρετικών. Και υπάρχει και η τάση μερικοί μητροπολίτες να προσθέτουν και αναθέματα κατά νεότερων πολιτικών και καταστάσεων, το οποίο είναι επίσης εκτός πάσης λογικής. Ελπίζω να μην δούμε αυτά τα πράγματα, αλλά ότι υπάρχουν κάποιοι ακραίοι στην ιεραρχία, οι οποίοι ενδεχομένως πιέζουν και τον Αρχιεπίσκοπο, αυτό είναι σίγουρο (…). Αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας δεν αποκλείεται να δούμε από την πολιτεία κινήσεις στη λογική της αποσαφήνισης των θεσμικών ρόλων και μάλιστα χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι η καθαρή λύση. Αλλά υπάρχουν και τρόποι να αρχίζουν τα πράγματα να διαφοροποιούνται. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί η Εκκλησία αυτή τη στιγμή επιχειρεί αυτή την κίνηση, η οποία είναι, θα τολμήσω να το πω με κάθε σεβασμό προς την Εκκλησία και προς τη Σύνοδο είναι διχαστική. Με άλλα λόγια, είναι διχαστικός ο λόγος της στο συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Είδατε και τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μία οξύτητα στο θέμα. Αλίμονο τώρα αν μέσα σε όλα τα άλλα που έχει η χώρα μας προστεθεί και ένας διχασμός, δηλαδή να κυνηγιούνται αυτοί οι οποίοι είναι υπέρ των γάμων των ομοφύλων με αυτούς που είναι κατά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος