Στολίδι για την Αθήνα το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (video)

Συνεδρίασε στις 12.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για το Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση της κατασκευής, και η δωρεά του Κέντρου, προς το Ελληνικό Δημόσιο. Στη δικαιοδοσία του δημοσίου στο τέλος του χρόνου.

Πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, ένα στολίδι του αστικού ιστού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο κόστους 600 εκ ευρώ το οποίο ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, στο τέλος του χρόνου. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ίδρυμα, αλλά και προσωπικά τον κ. Δρακόπουλο «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα».

«Για μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο».

«Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

». «Ήδη, για το πρώτο έτος λειτουργίας έχουμε φροντίσει να διατεθούν 23,5 εκατ. για τον οργανισμό, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική και πέραν αυτών έχουμε προβλέψει, με τη συνδρομή του υπουργού Οικονομικών, ενός πόσου λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ως έκτακτη χρηματοδότηση για το πρώτο διάστημα λειτουργίας».


Η Εθνική Βιβλιοθήκη

Αναφορικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος σηματοδοτεί νέα εποχή για τις λειτουργίες της, εξηγώντας ότι είχε φτάσει να λειτουργεί με 40 έως 44 εργαζόμενους και ότι στόχος είναι τη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες της στους πολίτες να αριθμεί τα 187 άτομα προσωπικό.

«Στόχος μας», συνέχισε, «να συνδυάσουμε όλες τις λειτουργίες μίας κλασικής εθνικής βιβλιοθήκης με αυτές μίας σύγχρονης, ψηφιακής βιβλιοθήκης». Επίσης, μίλησε για τους στόχους της ανάπτυξης συλλογής έως και 70.000 τόμων για ανοικτή βιβλιοθήκη, ειδική μέριμνα για χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα μία ιδέα: Την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που υπάρχει στα υπόγεια της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Όπως είπε, από την πλευρά της ΓΓΕΕ υπάρχει πρόθεση να αποδοθεί όλο αυτό το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.

Η Λυρική Σκηνή

Σχετικά τη Λυρική Σκηνή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική τομή, σημειώνοντας ότι θα έχουμε διπλασιασμό του χώρου, θα έχουμε τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, μία από τις πιο σύγχρονες σκηνές σε όλη την Ευρώπη, ενώ εστίασε στο υψηλότατο επίπεδο ακουστικής της Σκηνής, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δυνατότητες διαμόρφωσής της.

Τέλος σε σχέση με το χώρο πρασίνου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του στη διαμόρφωση της έννοιας του δημόσιου χώρου.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε στοχευμένα, ώστε να συνδεθεί και με την προγραμματισμένη ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μία ανάπλαση που έπρεπε να έχει γίνει, αλλά δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2014. «Εμείς έχουμε βάλει στόχο να εξασφαλίσουμε το κονδύλια έγκαιρα, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση και να συνδεθεί», τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος