Στο Παρίσι οι τουρίστες είναι Γάλλοι φέτος

Δίχως τα πλήθη ξένων τουριστών, που τέτοια εποχή κατακλύζουν τη γαλλική πρωτεύουσα, οι επαγγελματίες στο Παρίσι στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό, που ελπίζουν ότι θα διασώσει την καλοκαιρινή περίοδο.

Στο Παρίσι οι τουρίστες είναι Γάλλοι φέτοςΣτον Πύργο του Άιφελ, στο εστιατόριο Ιούλιος Βερν, που είναι «κλεισμένο» για όλα τα βράδια του Ιουλίου, οι Γάλλοι αποτελούν σχεδόν το σύνολο των συνδαιτυμόνων, ενώ συνήθως δεν ξεπερνούσαν τους μισούς πριν από την CoViD-19.

Το ίδιο παρατηρείται και στα πλοιάρια που διαπλέουν τον Σηκουάνα και συνήθως ξεχειλίζουν από ξένους τουρίστες.

«Οι Γάλλοι έρχονται σαφώς πρώτοι, με πολλές οικογένειες στις κρουαζιέρες το απόγευμα, καθώς τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πληρώνουν φέτος το καλοκαίρι», διευκρινίζει εκπρόσωπος της εταιρείας που διοργανώνει τις δραστηριότητες αυτές. Οι Γάλλοι φαίνεται να αντισταθμίζουν τους τουρίστες από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, «δύο μεγάλες αγορές που απουσιάζουν φέτος».

Στο Παρίσι οι τουρίστες είναι Γάλλοι φέτοςΤα πλοιάρια επανήλθαν την 1η Ιουλίου. Από τις 13 Ιουλίου λειτουργούν εφτά μέρες τη βδομάδα: «Για τους Γάλλους, αυτό το καλοκαίρι θα είναι πραγματικά η ευκαιρία μιας ζωής να επωφεληθούν πλήρως από το Παρίσι και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις μπουτίκ, τα θεματικά πάρκα και τα άδεια από ξένους τουρίστες μουσεία του», λέει ο Βαγγέλης Παναγιώτης, πρόεδρος εταιρείας συμβούλων περί τον τουρισμό.

Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, οι Παριζιάνοι απολαμβάνουν επίσης τους πολλούς και πλέον διευρυμένους υπαίθριους χώρους της πρωτεύουσας· τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν επεκταθεί στα πεζοδρόμια και σε θέσεις στάθμευσης: «Χωρίς τους υπαίθριους χώρους, θα ήμαστε νεκροί. Είναι μια ανάσα», λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου, ο Στεφάν Μανιγκόλντ. «Εξυπηρετούμε 36 τραπέζια στον υπαίθριο χώρο. Στο εσωτερικό, με την απόσταση, θα πέφταμε στα δέκα ή στα δεκαπέντε και δεν θα ανοίγαμε. Ο υπαίθριος χώρος μας επέτρεψε να βγάλουμε όλους τους υπαλλήλους μας από τη μερική ανεργία, ακόμη και να προσλάβουμε έναν βοηθό κουζίνας και έναν σερβιτόρο» συνεχίζει.

Στο Παρίσι οι τουρίστες είναι Γάλλοι φέτοςΕπικεφαλής τεσσάρων καταστημάτων, ένα εκ των οποίων έχει κερδίσει δύο αστέρια στον οδηγό Michelin, ο εστιάτορας αυτός έγινε γνωστός τον Μάιο επειδή κέρδισε δικαστική νίκη εναντίον της Axa, αναγκάζοντας την ασφαλιστική εταιρία να καταβάλει αποζημιώσεις για τις απώλειες εκμετάλλευσης εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Αντίθετα με αυτόν τον εστιάτορα, πάντως, για πολλά ξενοδοχεία η κατάσταση είναι ζοφερή, με πληρότητα μόλις 18% τον Ιούνιο και 30% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου: «Δεν έχει ξανασυμβεί» ποτέ κάτι ανάλογο, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παναγιώτη.

Από την πλευρά της, η Ντίσνεϊλαντ του Παρισιού άνοιξε τις πύλες της μόλις στα μέσα Ιουλίου, έπειτα από τέσσερις μήνες, με ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και μειωμένη ικανότητα υποδοχής. Ο πρώτος σε δημοφιλία ιδιωτικός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη δεν προσελκύει πια τόσους τουρίστες, όπως παλιότερα, προς την πρωτεύουσα.

Κι έτσι, μπορεί η Γαλλία να είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, με ενενήντα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, όμως ο δυναμισμός του τομέα είναι τελικά πολύ στενά συνδεδεμένος με την τοπική πελατεία. Πέρυσι, οι Γάλλοι δαπάνησαν 110 δισ. ευρώ, σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με τους ξένους επισκέπτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος