Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Πέτσα

Array

Oξεία πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα για «την προσαρμοστικότητα που έχει δείξει διαχρονικά ο άνθρωπος» με αφορμή την τοποθέτησή του στο πώς θα πορευτούν οι πολίτες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους ζωής. Η τοποθέτηση «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναγκάζοντας τον υπουργό να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: “Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας για «σοκαριστική δήλωση». Ιδιαίτερα επικριτικός με τον κ. Πέτσα, τόνισε στην δήλωσή ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών «προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών».

«Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο “ας φάνε παντεσπάνι”». «Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Προσπαθείτε να δημιουργήσετε σκόπιμα εντυπώσεις»

Ο ίδιος ο κ. Πέτσας επιχείρησε να διασκευάσει το νόημα της δήλωσής του, επισημαίνοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι«σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Αφορούσε στην προσαρμοστικότητα που έχει δείξει διαχρονικά ο άνθρωπος».

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την συγκεκριμένη δήλωση ως μια ατυχή στιγμή παραδεχόμενος ότι μπορεί να παρερμηνευτεί: «Η αποσπασματική προβολή της φράσης μου διαστρεβλώνει την αλήθεια. Είναι προφανές ότι αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Επομένως σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Για όνομα του Θεού!» Ωστόσο, το mea culpa του υπουργού δεν ήταν αρκετό για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων.

«Ατυχέστατη -και μετά την ανασκευή- η δήλωση»

«Ο αλαζονικός οίστρος της Κυβέρνησης συνεχίζεται, με τον κ. Πέτσα να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη. Η ατυχέστατη -και μετά την ανασκευή- δήλωση ότι όποιος δεν προσαρμοστεί στην ενεργειακή πραγματικότητα, πεθαίνει είναι αποκαλυπτική πολιτικού κυνισμού» αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

«Μνημείο κυνισμού και κοινωνικού δαρβινισμού»

«Kυνικές και προκλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αναπληρωτη υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που “όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει.

Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις. Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!».

«Η κυβέρνηση προσαρμόζεται μόνο στις απαιτήσεις των ολιγαρχών»

Η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πέτσα για τη μετατροπή του λέβητα φυσικού αερίου σε λέβητα πετρελαίου υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση προσαρμόζεται μόνο στις απαιτήσεις των ολιγαρχών». Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος του κ. Βελόπουλου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να «προσαρμοστεί» στην άσκηση πολιτικής επ´ ωφελεία των Ελλήνων, αλλά αντίθετα, προσαρμόζεται μόνον στις απαιτήσεις των ολιγαρχών. Είμαστε βέβαιοι ότι στις επόμενες εκλογές θα τους “προσαρμόσει” ο λαός και οι “απροσάρμοστοι” θα τεθούν οριστικά στο περιθώριο».

Mε μια ανάρτηση στο twitter τοποθετήθηκε το ΜέΡΑ 25 στην δήλωση του αναπληρωτή υπουργού αναφέροντας ότι «το να υπάρξουν επιδοτήσεις για καυστήρες και τεχνολογίες θέρμανσης ακόμα πιο φιλικές προς το περιβάλλον είναι εύλογο. Το να μιλά ο κ. Πέτσας για επιδοτήσεις προκειμένου να γυρίσουμε στο πετρέλαιο είναι παραλογισμός»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος