Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υγεία (video)

Array

Στην Ολομέλεια εισήχθη σήμερα το πρωί για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους υγειονομικούς να ζητούν την απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικό αίτημα είχε προαναγγείλει, νωρίτερα, και ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Ανακοινώνοντας το αίτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αφορά και τα άρθρα 7 και 10, που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10) και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).

Γκάγκα: Στόχος μας ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα δήλωσε ότι στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υγεία (video)
ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)

«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα.

Αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) είπε ότι «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, είπε ότι η ίδια έχει ήδη πάει σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».

Για τις αντιδράσεις των φορέων των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Ρέντζιου, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή από το γραφείο του ΚΚΕ και ότι η σχετική απεργία είχε συμμετοχή έως 3%. Σημείωσε, δε, ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος «στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα υγείας».

Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε: Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι, κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Για δογματισμό και ιδεοληψία καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το νομοσχέδιο για την Υγεία. Μιλώντας στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι παρά την κρισιμότητα του νομοσχεδίου η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ ήταν περιορισμένη. Διαπίστωσε «απροθυμία» και προσέθεσε ότι φαίνεται ότι «δεν έχουν διάθεση υποστήριξης του κυβερνητικού έργου».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δείχνει «πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ» και προσέθεσε ότι «εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό».

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υγεία (video)
ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)

Θύμισε ότι «όταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε». «Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό που «υπάρχει είναι η ανάγκη να παρέχει η Πολιτεία αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Υπάρχει η ανάγκη οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να αισθάνονται στοιχειώδη ασφάλεια. Ότι δε θα αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν στο ράντζο, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας. Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα».

Η δήλωση Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή του αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.
Κι όλα αυτά την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών».

Τι είπαν Κουτσούμπας και Βελόπουλος

Στη συνεδρίαση μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία λέγοντας ότι «έχει απορριφθεί από τον λαό και από τον ιατρικό κόσμο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη! Έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο. Όσο κι αν -απεγνωσμένα- ψάχνετε υποστηρικτές μέχρι και την τελευταία στιγμή, έχετε πετύχει την παγκόσμια πρωτοτυπία: Να μη βρείτε ούτε έναν!

Πραγματικά, ούτε μία Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε ένας φορέας δε συμφωνεί μαζί σας. Με επίσημες ανακοινώσεις έχει καταδικαστεί από όλους. Από τη Μακεδονία ως τη Θράκη, από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, από την Ήπειρο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία, από άκρη σε άκρη της Κρήτης, από τις Ενώσεις νοσοκομειακών Γιατρών του Αιγαίου. Έχει καταδικαστεί από τις Ενώσεις των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.
Έχει καταδικαστεί μέχρι και από συνδικαλιστές, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέλη, ψηφοφόρους του δικού σας κόμματος.

Και καλά, δεν ακούτε για άλλη μία φορά αυτούς που είναι η ψυχή των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Δημιουργεί όμως απορία που δεν ακούτε ούτε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Γιατί αν εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα και αυτοί κατανοούν, ότι μόνο τα μεγάλα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε τις ελάχιστες οικονομίες της κάθε οικογένειας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ωφελημένη η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τάχθηκε και αυτός κατά του νομοσχεδίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «καταστρέψατε οικονομία και ψυχική υγεία των Ελλήνων και δεν ντρέπεστε».

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Υγεία (video)
ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στον υπουργό και την υφυπουργό υγείας δήλωσε: «Αποτύχατε πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας. Τα lockdown επέφεραν ζημιά 40 δισ. ευρώ στην οικονομία ενώ έβλαψαν και την ψυχική υγεία των πολιτών», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τον Ιούνιο σταμάτησαν να δημοσιεύονται στοιχεία για το ποσοστό των διασωλημένων εμβολιασμένων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (κατάθεση εγγράφου στα πρακτικά) για τα συνολικά ποσοστά θανάτων την περίοδο από Ιούνιο έως και την 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι που κατέληξαν ήταν σε ποσοστό 24,6% και οι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75,4%! Δηλαδή οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν σε υψηλότερο ποσοστό, αναλογικά με το ποσοστό τους ως προς τον γενικό πληθυσμό. Και μην αρχίσετε τις δικαιολογίες για το ένα, το δεύτερο, το τρίτο εμβόλιο. Πείτε μας εδώ τώρα πόσα εμβόλια χρειάζεται να κάνει κάποιος για να γλιτώσει από την covid; Με την τακτική που ακολουθήσατε μήπως ανακόψατε τους θανάτους; Όχι. Δεν τους ανακόψατε. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις 15 χειρότερες χώρες του κόσμου σε ποσοστό θανάτων από covid ανά πληθυσμό, βάσει επίσημων στοιχείων και παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες υπάρχει επιεικέστερος τρόπος μέτρησης».

«Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αντικειμενική και η κατρακύλα διαρκής», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντιτάσσονται οι συνδικαλιστικοί φορείς γιατρών και υγειονομικών. Η ΕΙΝΑΠ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία σήμερα και συγκέντρωση στη Βουλή στις 13:00 με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση. Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ σε στάσεις εργασίας προχωρούν τα Εργατικά Κέντρα στην Αττική.

Δείτε επίσης

Ρεπορτάζ; Κώστας Κωνσταντόπουλος | ΕΡΤ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος