Στη Βουλή στις 6 ο προϋπολογισμός – Σκληρή διαπραγμάτευση στα εργασιακά (video)

Στις 6 το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, μετά τη συμφωνία για τα δημοσιονομικά που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού

Ανάπτυξη 2,7% και πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, μετά το «πράσινο φως που άναψαν οι δανειστές.
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει πρόσθετους φόρους 2,5 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά σε μια χρονιά που η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η δημόσια κατανάλωση θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς (-0,3%).

Οι φόροι, και κυρίως οι έμμεσοι που το 2017 αυξάνονται κατά 1,5 δισ. ευρώ, θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), όπως προβλέπει για τον επόμενο χρόνο το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο στόχος για το πλεόνασμα θεωρείται εφικτός καθώς το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 0,53%. Αντίθετα ο στόχος της ανάπτυξης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξος.

Επίσης θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Τα εργασιακά

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης ανοικτό παραμένει το εργασιακό, με την Έφη Αχτσιόγλου να δηλώνει λακωνικά “συνεχίζουμε” μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την πλευρά του ΔΝΤ να ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ο Ανδρέας Νεφελούδης μίλησε για τα εργασιακά στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Διαπραγμάτευσης συνέχεια

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αγορά ενέργειας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τη φορολογική διοίκηση κ.ά.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται, επί του παρόντος, ως εξής:
10:00 Αγορές προϊόντων
11:30 Χρηματοπιστωτικά
13:30 Δικαιοσύνη
14:30 Ενέργεια
15:30 Αποκρατικοποιήσεις
16:30 Διαφθορά
17:30 Φορολογική διοίκηση

Τζανακόπουλος: Θα περάσουμε χωρίς υποχωρήσεις

To ΔΝΤ επιμένει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πιστεύουμε ότι δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ενώ συμπλήρωσε ότι «θα περάσουμε τη β’ αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά».

Ο κ. Τζανακόπουλος, είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα ή εκτός και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει.Επισήμανε πως επιδίωξη είναι, στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε τόνισε πως πρόκειται για γνωστές θέσεις του από το 2010, αλλά, εκτίμησε, ότι έχει πλέον αλλάξει το κλίμα καθώς «τα έχει βάλει με όλη την Ευρώπη και ακόμη με τον πρόεδρο Ομπάμα».

Σχετική είδηση: Έκλεισε το δημοσιονομικό – Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος