Σταϊκούρας στο Economist: Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις – Πάνω από 3,1% η ανάπτυξη για το 2022

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τα σημαντικά επιτεύγματα, που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία σε ταραχώδεις καιρούς, βασίζεται στην εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων σε 6 βασικούς τομείς, δηλαδή τις δημοσιονομικές πολιτικές, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές εργασίας και προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι 6 πυλώνες που ανέφερε ο κ. Σταικούρας αφορούν:

  • Την παροχή εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία, βασισμένη κυρίως στη διεύρυνση του ΑΕΠ, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, ενισχυμένα από φιλικές προς την ανάπτυξη μείωση φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
  • Εφαρμογή στρατηγικής έξυπνης έκδοσης χρέους, με βάση τις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, την προληπτική διαχείριση υποχρεώσεων και τις τακτικές λειτουργίες της αγοράς, ώστε να διατηρούνται σημαντικά ταμειακά αποθέματα ασφαλείας.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, της ανάπτυξης της Δανειακής Διευκόλυνσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο είναι, όντως, υπερσύγχρονο -τέχνη.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων, καθώς και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Το National Recovery and Resilience Plan, Greece 2.0, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Μέχρι σήμερα, στη φάση υλοποίησης έχουν ενταχθεί 230 προγραμματισμένα έργα και υποέργα συνολικής ονομαστικής αξίας 10,2 δισ. ευρώ.

Για τους μεγάλους οικονομικούς στόχους που επιτεύχθηκαν σημείωσε:

Πετύχαμε ανάκαμψη σε σχήμα V το 2021, ενώ τα στοιχεία του ΑΕΠ – για το 1ο τρίμηνο του έτους – ήταν πολύ ισχυρά, 7% σε ετήσια βάση, υποδεικνύοντας ότι οι τρέχουσες προβλέψεις μας, για ανάπτυξη 3,1% το 2022, ενδέχεται τελικά αποδεικνύονται αρκετά συνετοί. Η σύνθεση του ΑΕΠ αλλάζει θετικά. Ενώ το μερίδιο των μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών μειώνεται, το μερίδιο των επενδύσεων και των εξαγωγών αυξάνεται.
Πράγματι, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 12,7% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του έτους, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,6% την ίδια περίοδο.

-Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010, η εργατική αδράνεια μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται διπλάσια από τη μείωση της αεργίας, ενώ η μείωση του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των γυναικών και των νέων είναι πιο έντονη από τη μείωση του ονομαστικού ποσοστού ανεργίας.

-Ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχει μειωθεί από 41% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2019 σε 12% τον Μάρτιο του 2022.

-Τα δημόσια οικονομικά επανήλθαν στη βελτιωτική τους τροχιά.
Τόσο το δημοσιονομικό ισοζύγιο όσο και το δημόσιο χρέος καταγράφουν σημαντική πτώση.
Πράγματι, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, πιθανώς η ισχυρότερη μείωση ενός έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Ευρωζώνης.

-Αναμένουμε επίσης περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μας το 2022, με το πρωτογενές έλλειμμα να συρρικνώνεται περαιτέρω στο 2% του ΑΕΠ και το χρέος προς το ΑΕΠ να μειώνεται κατά ακόμη – τουλάχιστον – 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ωστόσο ότι «εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, οι οποίοι απαιτούν επίμονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, καθώς και αποφασιστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος