Την επόμενη μέρα αρχίζουν να σκέπτονται ορισμένες χώρες αν και αργεί πολύ ακόμη να σημάνει λήξη του συναγερμού από την πανδημία. Οι καθολικοί πέρασαν το Πάσχα στα σπίτια τους και το ίδιο οικογενειακά θα το γιορτάσουν σε λίγες μέρες και οι Ορθόδοξοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα παγκοσμίως δεν θα αργήσουν να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια, είναι 1.950.000, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπερνούν τις 120.000.
Στους 123.920 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Μέχρι τις 22.00 το βράδυ της Μ. Τρίτης 14/4 (ώρα Ελλάδας) είχαν διαγνωστεί με τον SARS-CoV-2 πάνω από 1.961.950 άνθρωποι σε 193 χώρες και εδάφη. Από αυτούς, τουλάχιστον 413.800 έχουν πλέον αναρρώσει.
Μέσα στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 6.177 νέοι θάνατοι και 72.433 νέα κρούσματα.
Oι G7
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μετάσχει την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της G7, προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στην πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Προς νέο ευρωπαϊκό σχέδιο
Άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, προστασία των ηλικιωμένων, εφαρμογές παρακολούθησης: οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν αύριο τον οδικό τους χάρτη για την προετοιμασία μιας συντονισμένης εξόδου από περιοριστικά μέτρα και την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν πίσω στην έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.
«Μια έλλειψη συντονισμού στην άρση των περιοριστικών μέτρων κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να προκαλέσει πολιτικές τριβές μεταξύ αυτών», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.
Οι συστάσεις αναμενόταν να ανακοινωθούν την περασμένη εβδομάδα, αλλά η στιγμή κρίθηκε πρόωρη, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέβαλε τη συνέντευξη Τύπου της για αύριο Τετάρτη.
Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει τρία κριτήρια εξόδου: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.
Τέσσερις εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα, εφαρμόζεται από σήμερα στην Αυστρία το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης τους και δοκιμάζεται μία βαθμιαία μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο. Για αρχή άνοιξαν μόνο όσα καταστήματα είναι κάτω των 400 τετραγωνικών μέτρων, όπως ρούχων, εργαλείων, οικιακού εξοπλισμού και ειδών κηπουρικής.
Η επιστροφή αυτή στη νέα κανονικότητα σημαίνει περιορισμένος αριθμός πελατών μέσα στα μαγαζιά και φυσικά με την απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους. Το επόμενο βήμα θα γίνει την πρώτη Μαΐου με άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και στα μέσα του ίδιου μήνα τη σκυτάλη θα πάρουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και σχολεία. Κάθε φορά, δηλαδή, θα γίνεται και ένα βήμα που θα εξαρτάται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Αναλυτικά, τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε: “Αν οι αριθμοί πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, τότε προφανώς θα τραβήξουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης που έχουμε στη διάθεσή μας, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο”.
Δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αυτή τη φορά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προαναγγέλλει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σε 10.000 ημερησίως, ανέρχεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στην Αυστρία.
Στην Τσεχία η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο επαναλειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες.
Στη Βρετανία, Οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία θα είναι σημαντικές, αλλά η ανάκαμψη θα έρθει γρήγορα εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
EPA/QUIQUE GARCIA
Το πρώτο μικρό βήμα έκανε και η Ιταλία. Βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιδικών ρούχων άνοιξαν με πρώτη δουλειά την απολύμανση των χώρων. Ωστόσο, δεν είναι όλοι σίγουροι για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης.
Η χαλάρωση των μέτρων δεν αφορά τη μαρτυρική Λομβαρδία. Εκεί ισχύει η πλήρης απομόνωση. Η άφιξη των 38 ακόμα γιατρών από την Κούβα για να βοηθήσουν δείχνει ότι η μάχη στο βορά συνεχίζεται. Προς ένδειξη ευγνωμοσύνης τους υποδέχθηκαν σε αεροδρόμιο του Τορίνο, ανοίγοντας πανό που έγραφε: καλώς ήρθατε, ευχαριστούμε Κούβα.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας Πεδεμοντίου, Αλμπέρτο Τσίριο, δήλωσε πως: “Είναι συγκινητικό να υποδεχόμαστε τους 38 Κουβανούς γιατρούς που μόλις έφτασαν εδώ στο Καζέλε”.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 162.488. Οι νεκροί έφτασαν τους 21.067. Παράλληλα, 37.130 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Στις 13/4 το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 159.516 και είχαν χάσει την ζωή τους 20.465 άνθρωποι ενώ 35.435 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 602 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.972 νέα κρούσματα. 1695 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.186 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.011 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 73.094 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 60.326 και οι νεκροί 11.142. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 20.752, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.705. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.432, με 906 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με χθες (181 λιγότερα κρούσματα) ενώ ο αριθμός των θανάτων σήμερα δεν περιορίζεται. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 36 περισσότεροι ασθενείς.
Την ίδια ώρα η Δανία προχώρησε σε άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και η επόμενη χώρα που θα χαλαρώσει τα μέτρα είναι η Πολωνία σε μία εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνει ότι: “Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουμε σταδιακά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Αυτή είναι η προτεραιότητα για μένα γιατί η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί ανισότητες”.
Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση του κορονοϊού έπεισε το 62% των Γάλλων, όπως δείχνει δημοσκόπηση.
Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία επειδή δεν έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στην ψηφιακή τεχνολογία έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τους εκπαιδευτικούς.
Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί: “Ανησυχώ γιατί διδάσκω και φοβάμαι για τα παιδιά. Όχι γι` αυτά αλλά για το τι μπορεί να μεταφέρουν στο σπίτι τους” και “Εδώ στο Λύκειο έχουμε πάνω από 1000 μαθητές, 150 εργαζομένους και μιλάμε συνολικά για 2000 ανθρώπους που θα διασταυρωθούν”.
Αλλά ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας ήταν σαφής. Με δεδομένη την σταθεροποίηση που καταγράφεται στην έξαρση των κρουσμάτων πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας.
“Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για ύφεση 6%. Τώρα προβλέπεται ύφεση 8% στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό”, τονίζει ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Η Γαλλία είναι από σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχουν αναφερθεί 15.729 θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων οι 5.470 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα για ευάλωτους ανθρώπους και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία.
Μέσα σε 24 ώρες δηλαδή, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 762, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας στους 6.730, από 6.821 χθες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα μέτρα καραντίνας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι και τις 11 Μαΐου αποδίδουν.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 103.573, από 98.076 που ήταν την Δευτέρα.
Οι Γάλλοι διαστημικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν την εμπειρία του lockdown λόγω COVID-19 ως πείραμα προσομοίωσης για το πως θα είναι η παραμονή σε ένα διαστημόπλοιο στην διάρκεια μιας αποστολής στον Άρη.
Τα «πειραματόζωα» στο πείραμα αυτό είναι 60 φοιτητές, που έχουν περιορισθεί στους κοιτώνες τους στη πόλη της Τουλούζης, σε συνθήκες που δεν απέχουν πολύ από εκείνες που μπορεί να βιώσει κάποιος σε μια μακρά διαστημική αποστολή.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη μετά από ένα δεύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας, στο οποίο επικρίνεται ο χειρισμός της κρίσης του νέου κορονοϊού από χώρες της Δύσης.
«Ορισμένες δημοσιευμένες απόψεις από εκπροσώπους της κινεζικής πρεσβείας στην Γαλλία δεν ευθυγραμμίζονται με την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ.
Στη Σερβία, 411 νέα κρούσματα, 94 οι θάνατοι συνολικά. Η Εκκλησία ζητάει ανοιχτούς ναούς για την Κυριακή του Πάσχα.
Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης στην Ρωσία νέων ιών, παρόμοιων με τον SARS-CoV-2, πρέπει να περιορίσουμε στην χώρα μας το εμπόριο ζωντανών νυχτερίδων και τμημάτων των σωμάτων τους, όπως και βαλσαμωμένων χειροπτέρων από τροπικές χώρες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιλιά Αρτιούσιν ειδικός βιολόγος στα χειρόπτερα του πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.
Η Γεωργία σχεδιάζει να θέσει σε καραντίνα τέσσερις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τιφλίδας για 10 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο, 15 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια.
Η πρόταση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί από τον πρόεδρο και να εγκριθεί στη συνέχεια από το κοινοβούλιο.
Στη Γερμανία, φωτογραφία του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με άλλους 13 συναδέλφους του μέσα σε ασανσέρ αγανακτεί την κοινότητα του Twitter για την αδιαφορία τους να τηρήσουν της ελάχιστη απόσταση που προβλέπεται λόγω κορονοϊού κατά την επίσκεψή τους μάλιστα σε κλινική.
Στην Κύπρο, 33 άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 σε σύνολο 1.703 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι κυπριακές αρχές.
Η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που προέβη σε χαλάρωση των μέτρων, επιτρέποντας από χθες να επιστρέψουν στις εργασίες χιλιάδες στον κατασκευαστικό τομέα, βιοτεχνίες και εργοστάσια. Ωστόσο, ο ΠΟΥ έσπευσε να επιστήσει την προσοχή για πολλοστή φορά σε σταδιακή έξοδο από την απομόνωση.
‘Οπως τόνισε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Μάικλ Ράϊαν: “Πρέπει να υπάρχει μια πιο σταθερή στρατηγική εξόδου που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προσεκτικά και σταθερά μακριά από την απομόνωση. Και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να έχουμε πλήρως ενδυναμωμένες κοινότητες και πλήρως ενεργοποιημένο σχεδιασμό στη δημόσια υγεία και να έχουμε ενισχύσει το σύστημα υγείας”.
Ο ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να απευθύνουν πρόσκληση στους πρόσφυγες που είναι επαγγελματίες υγείας προκειμένου να υποστηρίξουν τις εθνικές προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.
Σε κοινή ανακοίνωση, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνουν τα κράτη να αξιοποιήσουν την υποστήριξη που αυτοί οι “πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν αυτή την κρίσιμη περίοδο”, εξηγώντας ότι υπάρχουν “πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν σε αυτό και να βοηθήσουν”.
Τα περισσότερα επαγγέλματα στον τομέα της υγείας διέπονται από αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις και οι αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες άδειες, εξηγούν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ένα τσίμπημα στο δάχτυλο και μερικές ώρες αναμονής για να διαπιστωθεί αν κάποιος πέρασε COVID 19 χωρίς να το καταλάβει. Σε διάφορα εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αρχίσει τα τεστ για αντισώματα και τα αποτελέσματα στο γενικό πληθυσμό θα δείξουν και το πότε θα ανοίξει η οικονομία.
Όλα τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι αρνητικά (στον ιό) και αρνητικά στα αντισώματα. Αυτό δεν ήταν έκπληξη. Ένα πολύ μικρό ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού έχει εκτεθεί και έχει κολλήσει τον κορονοϊό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει αποφασισμένος να αρχίσει το άνοιγμα της οικονομίας από την 1η Μαΐου, σχέδιο με το οποίος συμφωνούν κάποιοι κυβερνήτες, αλλά διαφωνούν αρκετοί άλλοι, καθώς και ειδικοί υγείας. Στην Ουάσιγκτον έχει ξεσπάσει διαμάχη για το ποιος έχει τη δικαιοδοσία να άρει τα περιοριστικά μέτρα, με τους συνταγματολόγους να τονίζουν ότι η απόφαση είναι των τοπικών κυβερνήσεων.
Παράλληλα με τη συζήτηση για το άνοιγμα της οικονομίας, η χώρα δίνει τη μάχη στα νοσοκομεία, με σχεδόν 24 χιλιάδες νεκρούς και πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα.
Στην Ουάσιγκτον, οι αρχές προέβαλαν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καθεδρικό της πόλεις, όμως την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι εικόνες από τις ατελείωτες ουρές ανθρώπων Τράπεζες Φαγητού. Με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν καταφύγει στα συσσίτια για να ταΐσουν την οικογένειά τους.
“Υπερβολικά αισιόδοξος” ο στόχος για επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας την Πρωτομαγιά, λέει ο κορυφαίος επιστήμονας Άντονι Φάουτσι.
Οι ΗΠΑ θέλουν να «αλλάξουν ριζικά» τη λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον οποίο επικρίνουν σφόδρα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αρχή της πανδημίας της νόσου Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ο ΠΟΥ «δεν έκανε ό,τι έπρεπε στην αρχή», υποστήριξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Φλόριντα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της διοίκησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που κρίνει ότι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Κίνας.
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη αναφέρει: “Mε το 40% των Aμερικανών να δηλώνει ότι έχει ήδη -με τον έναν η τον άλλο τρόπο-υποστεί μείωση στο εισόδημα του, έχει ανοίξει για τα καλά η δύσκολη συζήτηση για την σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας.
Συνολικά στην Αμερική φαίνεται πως πλησιάζουμε στην κορύφωση (ή μπορεί και να έχουμε φτάσει κανείς δεν είναι σε θέση να το πει ακόμη), αλλά σε επιμέρους πολιτείες θα δούμε αύξηση των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Οι κυβερνήτες των πολιτειών που συνορεύουν θα προχωρήσουν σε ταυτόχρονη χαλάρωση των μέτρων -όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι εφικτό -για παράδειγμα δηλαδή η Νέα Υόρκη δεν θα αποφασίσει μόνη της αλλά θα το κάνει σε συνεννόηση με τις κοντινές της πολιτείες.
Νομίζω ότι είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, να αρχίσουμε να βλέπουμε πολύ προσεχτική άρση των περιοριστικών μέτρων ειδικά στην ανατολική ακτή που αποτελεί και την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας. Οι πάντες πάντως παραδέχονται ότι από εδώ και πέρα η Αμερική μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.
Οι πολίτες τα παρακολουθούν όλα αυτά μουδιασμένοι. Εξακολουθούν να είναι πολύ φοβισμένοι και είναι χαρακτηριστικό πως 8 στους 10 λένε ότι ακόμη και αν αρθούν οι περιορισμοί και ανοίξουν τα πάντα, θα περιμένουν αρκετά πριν αρχίσουν να βγαίνουν έξω και να συμπεριφέρονται όπως παλαιότερα”.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ
Είναι πράγματι δραματικές οι εκτιμήσεις για όλες τις χώρες. Για την ευρωζώνη προβλέπεται ύφεση κατά 7,5%, για την Ελλάδα 10% και για την Αμερική 5,9%. Η κρίση αυτή δεν μοιάζει με καμία άλλη λέει το Ταμείο που βλέπει και την ανεργία να αυξάνεται κατακόρυφα σε όλες τις χώρες. Το Ταμείο εκτιμά ωστόσο ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους. Βλέπει δηλαδή την ανάπτυξη να επανέρχεται του χρόνου κατά 5,1% στην Ελλάδα, κατά 4,7% συνολικά στην ευρωζώνη ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επίσης προβλέπεται ανάπτυξη 4,7%.
Τις 25.000 αγγίζει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ, με τον απολογισμό να διπλασιάζεται σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι ΗΠΑ, η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από τη νόσο COVID-19 από οποιαδήποτε χώρα. Επιπλέον, μετρά σχεδόν 597.000 κρούσματα, τα τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.
Τη Δευτέρα 13/4, οι ΗΠΑ κατέγραψαν περίπου 1.500 νέους θανάτους, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του απολογισμού της περασμένης εβδομάδας με τουλάχιστον 2.000 θανάτους κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το Reuters.
Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 24.400 την Τρίτη 14/4 καταγράφοντας περίπου 1.500 νέους θανάτους κι ενώ απομένουν πολλές Πολιτείες που δεν έχουν ανακοινώσει τους νεκρούς τους.
Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι ο κορονοϊός πιθανώς προέκυψε φυσικά, αντικρούοντας ότι κατασκευάστηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο, τονίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει βεβαιότητα, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι.
Στον κόσμο
Στο Ισραήλ, τσακάλια κατέλαβαν ένα πάρκο που ερήμωσε λόγω της καραντίνας.
Τα περισσότερα κρούσματα αλλά και θύματα από τον κορονοϊό κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Αίγυπτος. Δεκατέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19 και καταγράφηκαν 160 νέα κρούσματα.
Συνολικά, τα κρούσματα στην Αίγυπτο ανέρχονται στα 2.350 και οι θάνατοι από κορονοϊό στα 178 άτομα.
Στην Ουρουγουάη, με ειδικό αεροσκάφος θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ οι τελευταίοι επιβάτες κρουαζιερόπλοιου όπου εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα.
Έρευνες
Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Sanofi και GSK γνωστοποίησαν σήμερα την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο με ανοσοενισχυτική ουσία εναντίον της Covid-19», μια συνεργασία από την οποία οι δύο εταιρείες ελπίζουν να έχουν αποτελέσματα έως το 2021.
Ο γαλλικός και βρετανικός όμιλος «θα συνδυάσουν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο με ανοσοενισχυτική ουσία εναντίον της νόσου Covid-19», επισημαίνουν σε ένα δελτίο τύπου.
Πηγές: ΕΡΤ, Α΄Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ΚΥΠΕ, TASS
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος