Στ. Λουκίδης για κορονοϊό: 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων – Στο 11% των κρουσμάτων η Eris

Για την παραλλαγή Eris, στελέχους της Όμικρον, που έχει αυξήσει τα κρούσματα κορονοϊούτο τελευταίο διάστημα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Νewsroom» ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων.

«Και στο περσινό καλοκαίρι υπήρχε μία έξαρση, η οποία από τις χορηγήσεις των αντιικών φαρμάκων ήταν σχεδόν τριπλάσια προς τετραπλάσια από τη σημερινή. Δεν είναι κάτι περίεργο μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει μια έξαρση γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και κανείς από εμάς δεν σκέφτεται την λοίμωξη από τοn Covid -19 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού»

Όπως είπε η μόλυνση από τον κορονοϊό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε λέγοντας ότι η συμπτωματολογία που δίνει η νέα παραλλαγή είναι όμοια με αυτή που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει από την Όμικρον.

Στ. Λουκίδης για κορονοϊό: 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων – Στο 11% των κρουσμάτων η Eris

Τα συμπτώματα ανάλογα με μιας κοινής λοίμωξης

«Δεν έχει καμία διαφορά. Στην Ελλάδα προσμετράται περίπου στο 11% των περιστατικών» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισημαίνοντας ότι η συμπτωματολογία είναι ανάλογη με αυτή των κοινών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η Eris έχει μεγαλύτερη επίδραση στους ευάλωτους πληθυσμούς και κυρίως τους ηλικιωμένους. «Και οι νοσηλείες, αλλά και δυστυχώς οι σκληροί δείκτες της θνητότητας αφορούν ανθρώπους οι οποίοι σε μέση ηλικία έχουν περίπου τα 85 με 86 έτη» σημείωσε τονίζοντας αυτή η ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να προστατευτεί.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων» σημείωσε ο κ. Λουκίδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματικότητά τους.

Σχολιάζοντας την πρώτη ελληνική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ένα πολύ έγκριτο αμερικανικό περιοδικό και αφορά την ελληνική εμπειρία σε 34.000 ασθενείς δήλωσε ότι η μείωση της νοσηλείας και της θνητότητας έφτασε στο 70 – 72%. Γεγονός που σημαίνει ότι 7 στις 10 νοσηλείες και 7 στους 10 θανάτους αποτρέπονται από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων».

Αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού τον Σεπτέμβριο επαναληπτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να καθορίζει τι πρέπει να γίνει. «Γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού CDC ότι θα είναι ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έχει κατεύθυνση την τελευταία επικρατούσα υπoπαραλλαγή. Aυτό που θα δώσουμε προτεραιότητα σίγουρα θα είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ομάδες με χρόνια νοσήματα, αλλά περιμένουμε τη δημοσίευση και φυσικά πάντα τη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος