Στ. Κελέτσης στο Πρώτο: Αν η δικαιοσύνη πει ότι δεν είναι επαρκή αυτά τα στοιχεία και ότι πρέπει να υπάρξει απαλλαγή, θα το σεβαστούμε απόλυτα (audio)

«Εμείς με το αποδεικτικό υλικό που είχαμε φτάσαμε σε αυτή την πρόταση. Αν η δικαιοσύνη πει ότι δεν είναι επαρκή αυτά τα στοιχεία και ότι πρέπει να υπάρξει απαλλαγή, θα το σεβαστούμε απόλυτα, και μακάρι και να είναι έτσι, να αποδειχθεί από δικαστικό όργανο ότι ο άνθρωπος είναι αθώος, αλλά εμείς με τα στοιχεία που είχαμε και χωρίς να έχουμε πολιτική ή κάποια μανία καταδίωξης, κάναμε την δουλειά που μας είχε αναθέσει η Ολομέλεια», δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο βουλευτής ΝΔ, πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης για την υπόθεση Νίκου Παππά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπήρχαν δύο αδικήματα για τα οποία συστάθηκε η επιτροπή προκειμένου να τα διερευνήσει. «Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία είχαμε κατηγορηθεί ότι είχαμε κάνει μια σκευωρία, ότι είχαμε προκατασκευάσει κάποιες κατηγορίες και ότι ήμασταν προκατειλημμένοι εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Παππά, προκειμένου να τον οδηγήσουμε στο ειδικό δικαστήριο και για την παράβαση καθήκοντος και για το κακούργημα της δωροληψίας. Όμως όπως  αντιλαμβάνεστε και από το πόρισμα της επιτροπής που υπέβαλε στην ολομέλεια και εγκρίθηκε χθες, εμείς κάναμε εντελώς αντικειμενικά και δίκαια την δουλειά μας, είδαμε ότι υπήρχαν ισχυρότατες ενδείξεις, αυτό που λέμε αποχρώσεις ενδείξεις στο ποινικό δίκαιο για το θέμα της παράβασης καθήκοντος, γι’ αυτό και στην πρόταση προτείνουμε την δίωξη του κ. Παππά για το αδίκημα αυτό.  Είδαμε όμως ότι υπήρχαν μόνο απλές ενδείξεις, όχι τόσο ισχυρές, ώστε να παραπέμψουμε έναν πρώην υπουργό για ένα κακούργημα, γι’ αυτό και είπαμε ότι δεν θα το κάνουμε. Αυτό δείχνει ότι λειτουργήσαμε αμερόληπτα, αντικειμενικά και δίκαια».

Συμπληρώνει ο κ. Κελέτσης πως ο κ. Καλογρίτσας, έφερε κάποια sms που είναι μέρος της δικογραφίας και αποτελούν αποδεικτικό υλικό. «Όταν ήρθε μας επέδειξε 154 σελίδες μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με τον κ. Παππά. Εξ αυτών μας κατέθεσε 4-5 που αυτός έκρινε ότι ήταν σημαντικά και αφορούσαν την επιτροπή μας. Φυσικά, η υπόθεση παραπέμπεται περαιτέρω στην δικαιοσύνη, δηλαδή στο δικαστικό συμβούλιο και στο δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος, που θα αποφασίσει για την βασιμότητα της κατηγορίας, οπότε εκεί μπορεί ο κ. Καλογρίτσας να καταθέσει οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό υλικό».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Ν. Παππά, τονίζει πως θα γίνει σεβαστή όποια απόφαση βγάλει η δικαιοσύνη «και εδώ είναι η διαφορά μας, διότι πριν από λίγες μέρες απαλλάχθηκε ο παλιός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ο κ. Παπασταύρου. Χθες λοιπόν, από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, αντιστρέφοντας την λογική, αντί να πει κάναμε λάθος που παραπέμψαμε αυτόν τον άνθρωπο, ήρθε και μας είπε ότι ελέγχουμε την δικαιοσύνη».

Σχετικά με την χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή και την διαδικασία παραπομπής στην δικαιοσύνη από ο κ. Κελέτσης, εξέφρασε την άποψή του ότι «η Βουλή πράγματι είναι πολιτικό όργανο και αποφασίζει πολιτικά. Εδώ βάσει του άρθρου 86 έχουμε μια εξαιρετική αρμοδιότητα της Βουλής, όπου περιπλέκεται, διαπλέκεται η εκτελεστική εξουσία με την νομοθετική, εδώ δεν έχουμε αρμοδιότητα νομοθετική αλλά καθαρά δικαστική. Η προσωπική και πολιτική και νομική μου άποψη είναι ότι θα προτιμούσα πράγματι να αποσυνδεθεί τελείως και στην περίπτωση της δίωξης Υπουργών η διαδικασία από την Βουλή. Θεωρώ ότι είναι θέμα της δικαιοσύνης, πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν εκεί, ενδεχομένως σε κάποιο ανώτερο, ανώτατο δικαστικό όργανο, αλλά να μην έρχεται καθόλου από την Βουλή, γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό που είπε ο κ. Πίκουλας, ότι μένει σαν εικόνα στην κοινωνία και στους πολίτες ότι η Βουλή κάνει πολιτική δουλειά άρα διώκει τους αντιπάλους της με πολιτικά κριτήρια. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό».

Τέλος, σε σχέση με τις δύο διαρροές από το άθροισμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, ο κ. Κελέτσης σχολίασε πως «ο κάθε βουλευτής έχει τον γνώμονα της συνείδησης. Κανείς δεν μπορεί να του επιβάλει σε τέτοια ζητήματα κάποια κομματική πειθαρχία, γι’ αυτό και η ψηφοφορία είναι μυστική. Εγώ σέβομαι απολύτως την άποψη όλων των βουλευτών και θεωρώ ότι υπήρξαν δύο συνάδελφοι, δεν ξέρω από πού είναι, από την ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ, πιστεύω ότι δεν ήταν από την ΝΔ, γιατί δεν είχαμε ούτε την παραμικρή έκφραση μικρής αμφισβήτησης από οποιονδήποτε, εκφράστηκε στην μυστική ψηφοφορία, είναι απολύτως σεβαστό το αποτέλεσμα.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος