Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Αν βρεθούμε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία, χωρίς διεθνή ερείσματα, η θέση μας θα είναι πολύ δυσχερής (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, μίλησε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), σχολιάζοντας τις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη διεθνή και εγχώρια πολιτική σκηνή.

Συνομιλώντας με το δημοσιογράφο στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, αναφορικά με το ζήτημα που αφορά τις εξετάσεις PISA και τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, ο κ. Καλύβας υπογράμμισε «(…) Όταν κρατάμε ουσιαστικά το επίπεδο της εκπαίδευσης σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι, ουσιαστικά καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών. Το εγχείρημα αυτό του PISA, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο σε πάρα πολλές χώρες εδώ και πολλά χρόνια, είναι κατ’ αρχάς ένας τρόπος μέτρησης, να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε με βάση ορισμένα κριτήρια και συγκριτικά-κάτι που νομίζω το υποψιαζόμαστε και το γεγονός ότι το υποψιαζόμαστε είναι ουσιαστικά και αυτό ένα έγκλημα καθοσιώσεως. Το να πούμε δηλαδή, ότι ουσιαστικά το γεγονός ότι το επίπεδο παραμένει χαμηλό είναι αποτέλεσμα μιας «συνωμοσίας» πολλών παραγόντων που δεν θέλουν να αλλάξει το σύστημα γιατί θα χάσουν τη βολή τους, ότι αυτό το πράγμα δεν θέλουμε να λέγεται μεγαλόφωνα, δεν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε κατάματα-και προτιμούμε ως κοινωνία, φοβάμαι πολλές φορές (και αυτό μας οδήγησε και στη χρεοκοπία), την αδράνεια από την αλλαγή».

Έπειτα, κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα που αφορά τη διεθνή πολιτική σκηνή και πιο συγκεκριμένα τον Ντόναλντ Τραμπ και την επιρροή την οποία έχει όχι μόνο στα μέτωπα στα οποία έχει ανοιχθεί, αλλά και σε άλλα τα οποία δεν έχει αγγίξει ακόμα, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και της δικής μας περιοχής σημείωσε χαρακτηριστικά «Για καλό και για κακό, ο κόσμος στον οποίο ζούμε από το 1945 και μετά είναι ένας κόσμος που σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα. Αυτό διαμόρφωσε ένα πλέγμα υποχρεώσεων, κανόνων, πολλές φορές άγραφων κανόνων που είχε πάρα πολλά καλά χαρακτηριστικά. Αυτά θα τα καταλάβουμε μόνο όταν τα χάσουμε, μεταξύ των οποίων την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και ιδιαίτερα για την Ευρώπη. Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς το τεράστιο άλμα που έκανε η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το γεγονός ότι οι γενιές των ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μετά τον πόλεμο έζησαν πραγματικά μια ζωή που αν συγκριθεί με αυτές των προηγούμενων γενιών είναι χαρισάμενη (…)».

Και πρόσθεσε «Αυτό λοιπόν, όλο δεν ήταν τυχαίο. Βασίστηκε σε αυτό το πλέγμα των κανόνων. Τώρα αυτό το πλέγμα των κανόνων έχει βαλθεί ο Τραμπ να το ξηλώσει. Δεν ξέρουμε πόσο βαθιά θα φτάσει, ούτε αν θα καταφέρει να το πετύχει, ούτε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του επιδιώκοντας να το κάνει αυτό. Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά ακόμα και αν δεν το καταφέρει, δημιουργεί τόσο μεγάλη αναταραχή που αναπόφευκτα θα προκύψουν πάρα πολλά προβλήματα που θα θέσουν σε αμφισβήτηση πιστεύω πολλά από τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα για την καθημερινότητά μας και όχι μόνο στην Ελλάδα βέβαια, εννοώ και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό είναι το επίδικο αυτή τη στιγμή, αν θέλετε».

Τέλος, ο κ. Στάθης Καλύβας δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Όλα αυτά τα χρόνια ζούμε αυτή τη συζήτηση για τους κινδύνους που υπάρχουν, όσο θέματα τα οποία χαρακτηρίζουν τη σχέση μας με την Τουρκία μένουν ανοιχτά. Η μόνη και η καλύτερη λύση σε αυτό το θέμα είναι να υπάρξουν γενναίες κινήσεις για να μπορέσει να προχωρήσει και να κλείσουν κάποια θέματα. Να υπάρξουν συμβιβασμοί, γιατί χωρίς συμβιβασμούς δεν κλείνει ποτέ τίποτα, ούτως ώστε να μην έχουμε αυτό το ανοικτό μέτωπο. Διότι, αν διατηρήσουμε ανοιχτό μέτωπο προς την Τουρκία σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν πια εγγυήσεις, (δεν υπάρχει δηλαδή ένας πρόεδρος Αμερικανός που θα σηκώσει το τηλέφωνο σε κάποια ας πούμε κρίση και θα πει ησυχάστε, μη συνεχίσετε), τότε μπαίνουμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως καταλαβαίνει ο καθένας και δεν μπορεί κανένας να προβλέψει εύκολα το τι μπορεί να συμβεί (…). Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με την Τουρκία σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο δεν θα έχουμε ερείσματα, τότε η θέση μας θα είναι πολύ δυσχερής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος