Στ. Φαναράς στο Πρώτο: Άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί το κοινωνικό κλίμα – Πριονίζεται η δημοκρατία με τα περί αδιαβλητότητας των εκλογών (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» βρέθηκε καλεσμένος ο Στράτος Φαναράς,Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ,ο οποίος συνομίλησε με τον Θανάση Γεωργακόπουλο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, που αφορά την υπόθεση για το έγκλημα στα Τέμπη, μετά από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και με δεδομένο το ότι οι ευρωεκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά, όπως δείχνει το πολιτικό κλίμα και η σχετική πόλωση που άρχισε να επικρατεί.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Φαναράς, στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, «το γεγονός ότι μπήκαμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση, η οποία αν θέλετε έβγαλε από τη μέση την κοινωνική διάσταση και πίεση που ασκούσαν οι συγγενείς των θυμάτων, είναι κάτι το οποίο συσπειρώνει πολιτικούς χώρους. Με αυτή την έννοια, δεν μπορώ να πω ότι αυτή η διαδικασία κάνει ζημιά στη Νέα Δημοκρατία. Το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά όμως, ζημιά νομίζω της έκανε το γεγονός ότι αναγκάστηκε-κάτω από ποιο σκεπτικό, δεν ξέρω-να απομακρύνει δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός. Επομένως, και η άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση δηλαδή στο σύνολό της, έχει να λέει ότι δεν υπήρχε καπνός χωρίς φωτιά, υπήρχε και φωτιά από κάτω και τέλος πάντων, έχει να επιδείξει ότι η κυβέρνηση από αυτή τη διαδικασία βγήκε με κάποιες απώλειες. Η κυβέρνηση απαντά ότι ναι, αλλά πήραμε 159 ψήφους, οπότε καταλαβαίνετε, υπάρχουν υπέρ και κατά για όλες τις απόψεις. Δεν μπορώ να πω λοιπόν, στο επίπεδο του κοινωνικού κλίματος, τι από όλα αυτά θα βαρύνει, όταν μάλιστα υπάρχουν κι άλλες παράμετροι και άλλες ιεραρχήσεις».

Εν συνεχεία, αναφορικά με τα αποτελέσματα που πιστεύει πως έχει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αλλά και η πρωτοβουλία όσον αφορά τη μάχη για τη δεύτερη θέση, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η οποία προφανώς και σχετίζεται και με το διαγκωνισμό για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που προσπάθησε να την υπερκεράσει ελαφρώς ή βαρέως άγαρμπα ο Στέφανος Κασσελάκης με την πρόταση για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ο κ. Φαναράς επισήμανε το εξής: «Σε αυτό νιώθω την υποχρέωση πραγματικά να πω ότι είμαι από τους ανθρώπους που αναφέρθηκαν πριν αρκετά χρόνια στους δείκτες δημοκρατίας. Και είμαι από τους ανθρώπους που μελετούν τους δείκτες δημοκρατίας και θα ήθελα να πω ότι μια βασική συνιστώσα αυτών των δεικτών είναι ο τρόπος και η ποιότητα των εκλογικών διαδικασιών. Και αν η χώρα μας καταφέρνει να σημειώνει σε κάποιους τομείς καλές επιδόσεις στους δείκτες δημοκρατίας και κυρίως σε έναν, είναι αυτός της αδιαβλητότητας των εκλογών. Επομένως, το να βάζουμε στο στόχαστρο και αυτό το ζήτημα και έχει ξαναγίνει ξανά στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι πολλοί κάνουν ότι το έχουν ξεχάσει, αλλά με το να βάζουμε στο στόχαστρο την αδιαβλητότητα των εκλογικών αναμετρήσεων, πριονίζουμε το κλαδί της δημοκρατίας».

Όλη η συνέντευξη του κ. Φαναρά ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος