Στ. Αντωναράκης στο Πρώτο: Οι μεταλλάξεις είναι δεκάδες χιλιάδες και αυτές που παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι είναι 500-1000 (audio)

Όταν ο ιός μπαίνει στο σώμα μας αντιγράφει το γονιδιακό του υλικό, που είναι περίπου 30.000 νουκλεοτίδια, για να παράγει χιλιάδες νέους ιούς στο σώμα μας. Αυτή η αντιγραφή, είναι πολύ ακριβής αλλά όχι τέλεια. Γίνονται λάθη κατά την διαδικασία της αντιγραφής, οι λεγόμενες μεταλλάξεις από τις οποίες οι περισσότερες είναι αρνητικές για τον ιό, τον κάνουν ασθενέστερο, ενώ άλλες είναι ουδέτερες για τον ιό. Οι αρνητικές και οι ουδέτερες εξαφανίζονται, δεν επιζούν. Επιζούν αυτές οι μεταλλάξεις που κάνουν ισχυρότερο τον ιό, πιο μολυσματικό, κάνουν την αρρώστια πιο βαριά, κάνουν τον ιό να αποφεύγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να είναι ανθεκτικός στα εμβόλια. Αυτή είναι η περιγραφή της παραγωγής των μεταλλάξεων του κορονοϊού που μας απασχολούν τα τελευταία 2 χρόνια, όπως εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (HUGO), Στυλιανός Αντωναράκης. Επεσήμανε μάλιστα πως με τα νέα εμβόλια και τα νέα φάρμακα μπαίνουμε σε έναν κύκλο για να ανταποκρινόμαστε καλύτερα και ο ιός αναγκάζεται να προσπαθήσει να ξεφύγει πάλι με τις μεταλλάξεις του.

«Όπως όλοι οι ιοί έτσι και αυτός ο ιός ενδιαφέρεται για την επιβίωσή του και στην μάχη του μαζί μας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του δίνει η φύση για να μας κάνει πιο πολλούς και πιο βαριά ασθενείς. Οι μεταλλάξεις που επιζούν, έχουν για τον ιό ένα εξελικτικό προτέρημα αλλά έχουν δυσμενέστερες συνέπειες για τον άνθρωπο, μέχρι να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει μια ανοσία στον κορονοϊό, είτε με τα εμβόλια είτε με την νόσηση».

Όλοι περιμένουμε και καινούριες μεταλλάξεις, το ερώτημα είναι πού θα γίνουν, πότε και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Στο βάθος του χρόνου θα μετατραπεί σε μια αντίστοιχη ασθένεια με την γρίπη, εκτίμησε ο κ. Αντωναράκης. Όπως ανέφερε, ανησυχητικά στελέχη είναι αυτά που έχουν το εξελικτικό πλεονέκτημα να μεταδίδονται καλύτερα και να κατακλύζουν την γη έναντι άλλων παλιότερων στελεχών. Η παραλλαγή Δέλτα συγκαταλέγεται στα στελέχη προς ανησυχία, ενώ υπάρχουν και άλλα που θεωρούνται ενδιαφέροντα και παρακολουθούνται γιατί υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα ότι μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικά. Αυτά που είναι υποχωρούντα είναι αυτά που δεν έχουν πολύ μεταδοτικότητα και εξαφανίζονται, όπως το αρχικό στέλεχος που ήρθε από την Κίνα. Οι μεταλλάξεις είναι δεκάδες χιλιάδες και αυτές που παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι είναι 500-1000.

«Ο ιός για να κάνει αρκετές μεταλλάξεις θα πρέπει να έχει μια μεγάλη μάζα στον πληθυσμό, δηλαδή μεγάλο ιικό φορτίο και αυτό συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες που είναι υποεμβολιασμένες. Τα πλουσιότερα κράτη έχουν μια ωφελιμιστική, ανθρωπιστική υποχρέωση αλλά και υποχρέωση δημόσιας υγείας να εμβολιάσουν και τους πληθυσμούς αυτούς γιατί αν δεν το κάνουν, μεταλλάξεις θα γίνονται πολλές και μια μετάλλαξη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να γίνει, σε 2 εβδομάδες, θα βρεθεί στην βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωναράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος