Σουδάν: Βελτιώνεται η κατάσταση 2 Ελλήνων τραυματιών – Ένας παραμένει στη ΜΕΘ – Στην Τανάγρα στις 16:00 το 2ο C-27

Σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή.

Ο 59χρονος, που χυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ο 42χρονος, ο οποίος έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα, νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας.

Εξάλλου, το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει Έλληνες από το Σουδάν, απογειώθηκε από την Άκαμπα Ιορδανίας και αναμένεται να προσγειωθεί στην Τανάγρα περίπου στις 16:00. Το μεταφορικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ασουάν της Αιγύπτου, προσγειώθηκε στην Ακάμπα της Ιορδανίας για να παραλάβει εγκλωβισμένους και λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε το ταξίδι για την Τανάγρα. Σε αυτή την πτήση επιβαίνουν Ρουμάνοι, Φινλανδοί και περίπου 14 Έλληνες που επιβιβάστηκαν στην Άκαμπα.

Σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων από το Σουδάν, προς ώρας είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Ακόμα 13 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock), για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. «Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αν πάντως λάβουμε υπόψιν μας τους έως τώρα απεγκλωβισμένους από το Χαρτούμ Έλληνες, από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο αριθμός τους βάσει των ανακοινώσεων του ΥΠΕΞ φτάνει τα 72 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μέλη των οικογενειών. Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.

Οι προσπάθειες της Αθήνας δεν σταματούν για τον εντοπισμό τους. Οι διπλωμάτες συνεργάζονται με τα στελέχη ξένων αποστολών που έχουν φτάσει στο Χαρτούμ ώστε ανάμεσα στους πολίτες που απεγκλωβίζονται να συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες, εφόσον αυτοί έχουν εντοπιστεί και τους δοθούν οδηγίες.

Εφόσον διατηρηθεί αυτή η εύθραυστη εκεχειρία των 72 ωρών, η Αθήνα εξετάζει το συγκεκριμένο «παράθυρο ευκαιρίας» για να μετακινήσει από το Ασουάν της Αιγύπτου το μεταφορικό αεροσκάφος C-130 με το τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση 22 χλμ έξω από το Χαρτούμ. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια πτήσεων στην περιοχή και να επιβεβαιωθεί ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης γύρω από το αεροδρόμιο από τους συμμάχους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος