Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης του νέου φερόμενου ως ψευτογιατρού και του συνεργού του

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του φυσικοθεραπευτή, που εμφανιζόταν ως νευρολόγος, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο καθώς φέρεται να έχασαν εξαιτίας του τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον φερόμενο ως ψευτογιατρό, που υπόσχονταν θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε άτομα, που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα θύματά του ξεσπούν ενώ τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη.

Ένα από τα θύματα του περιγράφει πώς εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του να βρει λύσει στο πρόβλημα υγείας, που αντιμετώπιζε τον προσέγγισε για να μπει σε πρόγραμμα υποτιθέμενης θεραπείας.

Από το 2009 ο 66χρονος μαζί με τον Γερμανό συνεργό του είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν περίπου 15 ασθενείς, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η πρώτη καταγγελία έγινε από αδελφό ασθενούς, που κατέληξε στη Θεσσαλονίκη.

Σε έρευνα των Αρχών στο ιατρείο, που διατηρούσε στην Αθήνα εντοπίστηκαν μπουκαλάκια, τα οποία οι απατεώνες υποστήριζαν ότι περιείχαν το «σωτήριο φάρμακο», όμως μετά από εξέταση αποδείχτηκε ότι περιείχαν νερό ή γλυκόζη.

Με το εμπόριο ελπίδας απέσπασαν περισσότερα από 900 χιλιάδες ευρώ από τα θύματά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια περίπτωση έγινε ολόκληρο οικογενειακό συμβούλιο όταν τα παιδιά έπρεπε να αποφασίσουν αν οι οικονομίες μιας ζωής για το μέλλον τους θα δίνονταν για τη θεραπεία της μητέρας τους.

Αντίστοιχη καταγγελία για τον ψευτογιατρό κατατέθηκε το 2016 στις αστυνομικές αρχές στην Αθήνα, η οποία και ερευνάται. Κατά την προανάκριση υποστήριξε ότι δεν ήθελε να κάνει κακό αλλά να βοηθήσει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε γιατρούς, που διαθέτουν σχετική αδειοδότηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Λεπτομέρειες για το θέμα έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης:

“Τα δύο άτομα εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, έθεσαν έπειτα από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών – παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, ενώ πέντε από αυτούς έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο.

Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 έως το Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ασθενείς.

Αμέσως μετά, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των παθόντων, τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ έκαστο, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους ασθενείς σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί το γεγονός της επέλευσης του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

· Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,

· Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,

· πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,

· δίκανο και

· το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΓΑΔΘ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ, ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΕΠΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος