Σκόπια: Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας (video)

Την Τετάρτη ξεκινούν στα Σκόπια οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας για το ονοματολογικό, που υπέγραψαν στις Πρέσπες Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ και Μάθιου Νίμιτς, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. . Στις 28 Ιουνίου, γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και στις 11 και 12 Ιουλίου, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον και καταλήξαμε σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που βάζει τα θεμέλια για μία νέα εποχή στα Βαλκάνια, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο μέλλον θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, είπε ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ.

H ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ανοίγει νέο κεφάλαιο συνεργασίας και συνανάπτυξης για τα Βαλκάνια, που έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικιστικές εξάρσεις, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εκτίμησε, ότι η ελληνική κοινωνία έχει συνείδηση ότι μόνο με συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική ανευθυνότητα και πολιτική μικρότητα και έκρινε ότι η Ν.Δ. προσπάθησε να οδηγήσει τα πράγματα στα όρια της συνταγματικής εκτροπής.

Κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος εθνικιστικών εξάρσεων, που είναι και το πρωταρχικό πολιτικό κέρδος από αυτήν τη συμφωνία, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

«Το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα κλείνει οριστικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία καθορίζει πια με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για φόβους περί αλυτρωτισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μία «τεράστια φοβικότητα», που καλλιεργείται, κατά κύριο λόγο, από κύκλους της ελληνικής δεξιάς και αφού τη χαρακτήρισε «πλήρη ανοησία» παρατήρησε: «Με τη συμφωνία αυτή, το γειτονικό μας κράτος αποδέχεται ότι πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Ο αλυτρωτισμός προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος».

Τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η ΦΥΡΟΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής, τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει τεράστια σημασία για τα Βαλκάνια και το ευρωπαϊκό τους μέλλον, δήλωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ. Δύο χώρες των Βαλκανίων αποδεικνύουν αυτή τη στιγμή ότι η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης διότι διευθετούμε τα προβλήματά μας εμείς οι ίδιοι, με ευρωπαϊκό τρόπο» τόνισε.

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία. Θετικές  οι αντιδράσεις των ξένων αξιωματούχων.

Φέραμε πίσω στην Ελλάδα ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας, τονίζει, μεταξύ άλλων, στην Die Welt, ο πρωθυπουργός και χαρακτηρίζει ορόσημο την 21η Αυγούστου.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι θεωρεί  δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης, στα οποία  περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσει η χώρα να σταθεί σταθερότερα στα δικά της  πόδια και να έχει  διαρκή πρόσβαση στις αγορές.

Συγχαρητήρια από τον γγ του ΟΗΕ

Τα θερμά του συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τον ρόλο τους στην «ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γκουτέρες ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των δύο πρωθυπουργών να τηρήσουν την ισχυρή δέσμευσή τους για την επικύρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας. Εκφράζει μάλιστα τη δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις προσπάθειες τους.

Συγχαρητήρια και από την Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, και ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι θέλησαν να συγχαρούν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες στις Πρέσπες.

«Μια λαμπρή ημέρα για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ» έγραψε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Κοτζιάς: Προτεραιότητες η εφαρμογή της συμφωνίας και οι προοπτικές συνεργασίας-Τα επόμενα βήματα (video)

 Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ (video)

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ονοματολογικό (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος