Σφοδρή επίθεση Α. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη – Τι είπε για εκλογές και οικονομία (video)

Array

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι αυτές πρέπει να γίνουν σε μια εποχή που δεν θα επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας γι’ αυτό και «δεν πρέπει να γίνουν εκλογές το καλοκαίρι» για να μπορούν να ψηφίσουν οι νέοι.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα λόγω της τουρκικής επιθετικότητας δήλωσε ότι «ζητάμε επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

«Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν πίσω οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας, καθώς δεν διαθέτει συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα ζητήματα της οικονομίας δίνοντας απάντηση στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Είπε συγκεκριμένα: «Θα αναφερθώ σε αυτό που θεωρεί δικό του γήπεδο την οικονομία. Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει τη διακυβέρνηση Μάκρι στην Αργεντινή, τον κ. Μάκρι τον υποδέχθηκαν οι αγορές με ζουρνάδες και νταούλια, για τρία δημιούργησε μία εικόνα για την Αργεντινή που όμως δεν είχε καμία σχέση με τις επιδόσεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Το 2019 επέστρεψε την Αργεντινή σε κατάσταση αδυναμίας δανεισμού, 16 εκ. άνθρωποι στην φτώχεια και όλους τους δείκτες αρνητικούς».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη: «Τι έχουν κάνει στην οικονομία εκείνοι που λένε ότι είναι άριστοι και κατηγορούν εμάς. Τι μας είπε ο κ. Σταικούρας μετά την ΔΕΘ; Ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια. Το λένε εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε το χρέος ρυθμισμένο και με μαξιλάρι 37 δισ. που επέτρεψε μετά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να δανείζεται. Τι μας έλεγε όμως ο Μητσοτάκης όταν βγαίναμε από τα μνημόνια; Ότι πάμε σε τέταρτο μνημόνιο και πρότεινε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι των 37 δισ. θα είχαμε πάει είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Συμπυκνώνοντας είπε ότι «είναι ακροδεξιάς αντίληψης επικοινωνιακή πολιτική αυτή που ακολουθούν και ακολούθησε ο Τραμπ να αντιστρέφουν με χυδαίο τρόπο την πραγματικότητα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι αλήθεια ότι εκείνοι βρεθήκαν σε διαφορετικές συνθήκες. Εκείνοι βρέθηκαν χωρίς τους δικούς μας δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά σε ρήτρα διαφυγής. Τι έκαναν; Στην οικονομία έδωσαν 50 δισ. αν εμείς είχαμε να δαπανήσουμε θα στηρίζαμε την κοινωνία, θα το καταλάβαινε η κοινωνία. Που τα έδωσαν όμως; Σε εκείνους που είχαν ανάγκη ή τα μοίρασαν με πελατειακά κριτήρια. Ας το κρίνουν οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παραπλανήθηκαν. Τώρα δεκαετές ομόλογο τρέχει με 5,9%, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έχουν γίνει απαγορευτικές για την ελληνική οικονομία. Όταν τα επιτόκια έπεφταν μας έλεγαν ότι δεν οφειλόταν στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην πολιτική Μητσοτάκη. Τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν δεν οφείλεται στην πολιτική Μητσοτάκη; Μας έλεγαν για την επενδυτική βαθμίδα: ποιος ήταν ο βασικός στόχος που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε το 2019; Ότι σε 18 μήνες θα βάλω την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Μετά είπε αρχές του 2021, μετά πέρασε το 2021 και το 2022 τώρα λέει ότι κάποια μέσα στο 2023. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα γιατί η πολιτική Μητσοτάκη είναι μία αποτυχημένη πολιτική».

Γενικεύοντας υποστήριξε ότι «η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Η Τρας κατέρρευσε μέσα σε ένα μήνα γιατί πήγε να εφαρμόσει ένα ακραίο σχέδιο. Στις σημερινές συνθήκες ούτε οι αγορές δεν το στήριξαν. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι πρόγραμμα Μάκρι και Τρας».

Αρνητικά τα στοιχεία για την ΔΕΗ

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην ΔΕΗ: «Δρομολόγησαν μία πρωτοφανή διαδικασία ιδιωτικοποίησης που μπροστά της αυτό που ετοίμαζε ο Σαμαράς ήταν αστείο πράγμα. Ποια είναι τώρα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο: Μεταβολή δηλαδή από 31/12/2021 στις 30/06/2022 όπως αποτυπώνονται στις εξαμηνιαίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις: το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 355 εκατομμύρια ευρώ. Από 1.890 σε 2.245 εκατομμύρια. Μείωση ταμείου κατά 635 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο δανείων 4,3 δισ. εκ των οποίων το 35% με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αύξηση επισφαλειών κατά 86 εκατομμύρια ευρώ. Αύξηση ανάγκης χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης που έφθασε το 1,4 δισ. ευρώ. Αύξηση χρηματοδοτικού κόστους από τα 73 στα 150 εκατ. ευρώ. Αρνητικά κέρδη προ φόρων: με την αφαίρεση των μη λειτουργικών κερδών και την αντιστροφή προβλέψεων το πραγματικό αποτέλεσμα είναι ζημιές 76,6 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση στο μη επαναλαμβανόμενο ΕΒΙΤDΑ από τα 471,4 εκατομμύρια στα 429,3. Οι καθαρές ταμειακές ροές παρουσιάζουν αρνητικό υπόλοιπο 1,3 δισ. Εάν δεν υπήρχε η πώληση του ΑΔΜΗΕ (περίπου 1,3 δισ.) θα μιλάγαμε για περίπου εξαΰλωση του ταμείου της εταιρείας. Και βέβαια για να υπερηφανεύεστε ότι παραλάβατε μια τιμή μετοχής χαμηλά και την πήγατε ψηλά. Αλλά φαίνεται ούτε στο γήπεδο σας, που είναι το χρηματιστήριο, τα καταφέρνετε γι’ αυτό και με τεχνικούς τρόπους και με έμμεση χειραγώγηση κρατάτε την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει. Τι κάνουν όμως, δίνουν μισθούς και μπόνους και κρατάνε τεχνητά με χειραγώγηση ψηλά την τιμή της ΔΕΗ».

Ρεπορτάζ: AΠΕ  – ΜΠΕ, Ε. Πετροπούλου, Χρ. Φασουλάς  | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος