Self-testing: Υποχρεωτικά μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς – μαθητές

Υποχρεωτική θα είναι μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές η αυτοδιάγνωση με self-testing, ενώ για άλλες δραστηριότητες θα είναι προαιρετική, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αναμένεται επίσης να είναι υποχρεωτικού για εργαζόμενους σε τομείς όπου χρίζουν επανεκκίνησης όπως ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις.

Προαναγγέλλοντας την λειτουργία της πλατφόρμας self testing.gov.gr, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι εκεί θα γίνεται και η δήλωση  θετικού αποτελέσματος.

Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη.

Το τεστ αυτοδιάγνωσης από αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία και σε κάθε πολίτη θα αναλογεί ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.

Τις πρώτες ημέρες εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως η στρατηγική αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης ως μέτρο καθολικού χαρακτήρα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις δράσεις .

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα self test στοχεύουν κυρίως στον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, δεδομένου πως ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους.

Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.

Κορονοϊός- ενημέρωση: Ποιες περιοχές προστέθηκαν στο βαθύ κόκκινο

Γκ. Μαγιορκίνης: Ένα στα 20 τεστ για κορονοϊό θα βγει θετικό

Παπαευαγγέλου: Εικόνα σταθεροποίησης στο επιδημιολογικό φορτίο μετά από 7 εβδομάδες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος