Παπαευαγγέλου: Εικόνα σταθεροποίησης στο επιδημιολογικό φορτίο μετά από 7 εβδομάδες

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο όμως είδαμε μια εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε για πρώτη φορά στο 6%, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.

Για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι “περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων” και τη σταθεροποίηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Έκανε λόγο για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ενώ στόχος, όπως είπε, είναι να αξιοποιηθεί η χρήση εξωτερικών χώρων. Συζητείται, επίσης, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500, με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες.

Στην Ελλάδα ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 470 κατά μέσο όρο.

Η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι οι διασωλημένοι ξεπέρασαν τους 700 την Πέμπτη.

Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. «Θα πιεστούν το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αφού υπάρχουν εκεί 3.000 ενεργά κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά. Αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η κάλυψη κλινών ΜΕΘ είναι στο 77%.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι ο δείκτης θνησιμότητας δεν έχει μεταβληθεί, παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%. Η πιθανότητα για εισαγωγή ασθενούς με κορονοϊό σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ έχει μειωθεί.

Επτά στους 10 ασθενείς με κορονοϊό είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ (self tests) ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος