Σε πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπουν οι νέες τροπολογίες (video)

Ανάμεσα στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή είναι και αυτή που ρυθμίζει την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, σε 5 δόσεις, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο. Θα υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές και δεν υπάρχουν αλλαγές στα κριτήρια για τους δικαιούχους, για εκπτώσεις ή απαλλαγές.

Προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων.

Η επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.

Αλλαγές στην ακίνητη περιουσία που δηλώνεται στο Ε9 έως τις 30 Σεπτεμβρίου γίνεται χωρίς πρόστιμο μόνο εάν δεν προκύπτει διαφορά στην επιστροφή φόρου.

Φέτος όπως και πέρσι δεν θα συμμετάσχουν τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο.

Οι προϋποθέσεις για εκπτώσεις παραμένουν ως έχουν.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στη Λέσβο και την Κω δεν θα πληρώσουν φόρο φέτος  και του χρόνου.

Για τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών προβλέπεται υποβολή τροποιητικής έως 31 Οκτωβρίου χωρίς κυρώσεις και πληρωμή φόρου σε 2 μηνιαίες δόσεις.

Σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται επίσης νομοθετικά η άμεση επιστροφή και – χωρίς έλεγχο επιστροφών – φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για ποσά έως 10.000 ευρώ

Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορταζ Ν. Γρυλλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος