Σε «αναμμένα κάρβουνα» για τη νέα αμερικανική βοήθεια οι Ουκρανοί – Φόβοι για επιθέσεις σε υποδόμες ενόψει του χειμώνα, λέει ο Κ. Ονισένκο

Kαθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις ρωσικών drones σε ουκρανικό έδαφος. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο από το κέντρο της πόλης και με φόντο τον Δνείπερο ποταμό μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το πώς βιώνουν οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, 19 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία της χώρας από τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για να συνεχίσουν να στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Φόβοι για χτυπήματα με drone σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Παρά το σχετικά ήσυχο βράδυ που είχαν χθες οι κάτοικοι, όπως είπε ο Ελληνο-ουκρανός δημοσιογράφος στην Χριστίνα Βίδου όλες τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες γκρουπ από ρωσικά drones χτυπούσαν στοχευμένα διάφορα κομβικά σημεία στη χώρα.

«Περίπου το 70% και παραπάνω από αυτά τα drones – καμικάζι ιρανικής κατασκευής αναχαινίζονται, ωστόσο τα υπόλοιπα καταφέρνουν και προκαλούν ζημιά», επισήμανε.

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα οι Ουκρανοί, όπως τόνισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα αρχίζουν να χτυπούν μαζικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να προκαλέσουν πίεση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Οι Ουκρανοί εξοπλίζονται με συστήματα αεράμυνας και κάνουν έκκληση στους συμμάχους για περισσότερα πολεμικά εφόδια. Χάρη στα υπερύγχρονα αυτά συστήματα αεράμυνας το Κίεβο είναι πλέον μια από τις πιο ασφαλείς τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως ισχυρίστηκε, καθότι έχει πολύ ισχυρά συστήματα αεράμυνας.

Αυτό όμως δεν ισχύει για άλλες εμβληματικές ουκρανικές πόλεις όπως για παράδειγμα η Οδησσός και τα περίχωρά της καθώς το λιμάνι της πόλης βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων από αέρος. «Η Οδησσός, μέσω της οποίας γίνεται όλη η διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών, πλήττεται διαρκώς και έχει σημαντικές ζημιές», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Σε «αναμμένα κάρβουνα» για τη νέα αμερικανική βοήθεια οι Ουκρανοί – Φόβοι για επιθέσεις σε  υποδόμες ενόψει του χειμώνα, λέει ο Κ. Ονισένκο
(AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Με δυσκολία προχωρούν προς την Κριμαία

Στα μέτωπα του πολέμου οι συγκρούσεις συνεχίζονται.«Οι Ουκρανοί επιχειρούν να φτάσουν στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας με τεράστιες δυσκολίες, αλλά προχωρώντας μέτρο με μέτρο, με σκοπό να ανακόψουν τις ρωσικές δυνάμεις και ουσιαστικά να απομονώσουν την Κριμαία», ανέφερε ο δημοσιογράφος που ζει στο Κίεβο.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι πριν οι Ουκρανοί προχωρήσουν για την ανακατάληψη άλλων περιοχών, θα επιχειρήσουν πρώτα στην Κριμαία, διότι στρατιωτικά θεωρείται πιο αδύναμος στόχος.

Ο δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των εξοπλισμών καθώς οι ΗΠΑ θέτουν προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Οι Ουκρανοί έχουν θορυβηθεί, παρά το γεγονός ότι προς τα έξω προσπαθούν να δείξουν μια εικόνα ηρεμίας. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να χρειαστούν τη στρατιωτική βοήθειά τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε, έντονη είναι η φημολογία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνδέσει τη νέα βοήθεια προς τη χώρα με το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς. «Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, σε κάποιες περιπτώσεις οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν αυτές τις συζητήσεις, ήξεραν πράγματα και λεπτομέρειες για θέματα εσωτερικά της Ουκρανίας καλύτερα ακόμα και από τους Ουκρανούς συνομιλητές», επισήμανε ο Κώστας Ονισένκο.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος