Science Advances: Πώς ξεχωρίζουν τους «φίλους» τα δελφίνια

Τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τους συνομηλίκους τους από τη γεύση των ούρων τους, εκτός από το σφύριγμα τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances.

Η μελέτη των αντιδράσεων οκτώ δελφινιών (Tursiops truncatus) σε αιχμαλωσία ρίχνει φως σε ένα ερώτημα που οι επιστήμονες ρωτούν εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή αν τα ζώα μπορούν να κατηγοριοποιήσουν τα μέλη του είδους τους ως «φίλους», όπως και οι άνθρωποι.

«Στον ωκεανό, είναι δύσκολο να βρεις τους «γνωστούς» και η αντίληψη ενός οικείου ατόμου μέσω της γεύσης είναι ένας σημαντικός δείκτης» για την τοποθεσία τους, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ειδικά αφού τα ούρα έχουν το πλεονέκτημα να παραμένουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την αποχώρηση του ζώου.

Ακριβώς όπως τα σκυλιά μυρίζουν ο ένας τον άλλον όταν προσπερνούν ο ένας τον άλλον, η επιθεώρηση των γεννητικών οργάνων άλλων δειγμάτων είναι μια κοινή πρακτική μεταξύ των δελφινιών. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουν ο ένας τα ούρα του άλλου.

Για να μάθουν εάν τα δελφίνια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές εκπαίδευσαν πρώτα άλλα δελφίνια να τους δίνουν εθελοντικά ούρα, χρησιμοποιώντας ανταμοιβές τροφής. Τα δείγματα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας σύριγγες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την αντίδραση των οκτώ δελφινιών (δύο θηλυκά και έξι αρσενικά) όταν χύθηκε νερό ή ούρα στις πισίνες τους. Ως αποτέλεσμα, τα ζώα ξόδεψαν διπλάσιο χρόνο στην ανάλυση των ούρων από ότι στο νερό.

Σε μια δεύτερη φάση, δοκιμάστηκαν δείγματα ούρων από γνωστά και άγνωστα δελφίνια: τα άτομα περνούσαν τρεις φορές περισσότερο χρόνο γύρω από γνωστά από άγνωστα δείγματα.

Τέλος, οι επιστήμονες πρόσθεσαν ήχους μέσω των ηχείων. Τα δελφίνια έχουν ένα μοναδικό σφύριγμα, το οποίο αναπτύσσουν όταν είναι μικρά.

Όταν χύνονταν τα ούρα, υπήρχαν σφυρίγματα από το δελφίνι που παρείχε το δείγμα ή από ένα εντελώς διαφορετικό και επομένως ακατάλληλο δελφίνι.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η μελέτη παρουσιάζει έτσι «την πρώτη περίπτωση αντίληψης της ταυτότητας μόνο με γεύση στα ζώα».

Οι επιστήμονες εξετάζουν και την πιθανότητα «τα δελφίνια να μπορούν να εξάγουν και άλλες πληροφορίες από τα ούρα, όπως η κατάσταση αναπαραγωγής».

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
DelfiniFoto: Flickr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος