Σχοινοβατεί η εκπαίδευση των προσφύγων λόγω της πανδημίας covid-19

Δυο στα τέσσερα παιδιά προσφύγων παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, γεγονός που απειλείται αδιάκοπα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,  ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε έκθεσή της η «UNHCR» εκτιμά ότι, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των ολέθριων επιπτώσεων της πανδημίας covid-19 στην εκπαίδευση των προσφύγων, θα οδηγήσει σε ευπρόσβλητες καταστάσεις απειλώντας το δυναμικό εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν σε εκατοντάδες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον κόσμο.

Ο Φίλιπο Γκράντι Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ τοποθετήθηκε στο τρέχον ζήτημα: «Έπειτα από όλα όσα υπέστησαν, δεν μπορούμε να τους στερήσουμε το μέλλον τους, στερώντας τους σήμερα την εκπαίδευσή τους».

Η UNHCR θορυβείται για την μετέπειτα περίοδο της πανδημίας, ο κίνδυνος για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων θα έχει αύξουσα πορεία, καθώς αρκετά εκ των οποίων δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στη σχολική ρουτίνα τους εφόσον τα σχολεία θα είναι κλειστά, θα δυσχεραίνονται να καταβάλουν τα δίδακτρα, να αγοράσουν ενδυμασίες και σχολικά βιβλία, παράλληλα δεν θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και θα υποχρεούνται να εργαστούν για να συμβάλλουν στην προσπάθεια επιβίωσης της οικογένειάς τους.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε κυρίως την ανησυχία του για την εκπαίδευση των προσφύγων θηλυκού γένους, καθώς όπως συνηθίζεται έχουν περιορισμένη εκπαίδευση και είναι δύο φορές λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα, στις χώρες όπου το ποσοστό των κοριτσιών προσφύγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη κάτω από το 10%, η πλειοψηφία των νεαρών κοριτσιών  οδεύουν προς την οριστική εγκατάλειψη των σπουδών τους.

Τα δεδομένα της έκθεσης προέρχονται από στατιστικά στοιχεία από 12 χώρες, οι οποίες υποδέχονται περισσότερα από τα μισά παιδιά προσφύγων παγκοσμίως.

Το ποσοστό των παιδιών προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 77%, ενώ στη δευτεροβάθμια φτάνει μόλις το 31% και μόνο το 3% συνεχίζουν σε ανώτερο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος