Σχέδιο “Ηρακλής”: Μείωση των κόκκινων δάνειων κατά 30 δισ. ευρώ (video)

Array

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τα του σχεδίου «Ηρακλής» όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Το σχέδιο «Ηρακλής» σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών “αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό”.

“Οι εγγυήσεις που θα ανέλθουν στα 9 δισεκ. ευρώ” όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαββός, “μπορούν να οδηγήσουν στο ξεκαθάρισμα κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 30 δισεκ. ευρώ εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι και τα μέσα του 2021. Μέσω αυτής της μεθοδολογίας οι Τράπεζες θα μπορούν να περιορίσουν το ύψος των κόκκινων δανείων κατά 30 εκατ. ευρώ”.

“Για να το κάνουν αυτό θα χρειαστεί να πληρώσουν μια προμήθεια στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως 1,8% και με αυτό τον τρόπο” όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, “θα προκύψουν κέρδη για όλες τις πλευρές. Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει ένα ποσό για τις εγγυήσεις που θα εκχωρεί, ως αντάλλαγμα, προς τις Τράπεζες , οι οποίες αποκτούν ένα εργαλείο για να προχωρήσουν στην τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων αφαιρώντας τα, από τους ισολογισμούς τους. Κερδισμένοι θα είναι και οι Έλληνες πολίτες καθώς με τη διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στις Τράπεζες να χορηγήσουν εκ νέου δάνεια διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά” τόνισε ο Γιώργος Ζαββός.

“Για την επίτευξη του στόχου” όπως είπε ο κ. Ζαββός “έγιναν εντατικότατες προσπάθειες από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης και σημείωσε ότι “η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών”.

Πηγή:ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος