Δ. Σαρηγιάννης: Το 20% των νέων κρουσμάτων αντιστοιχεί στην “Όμικρον” – Στο 50% έως τα τέλη του χρόνου

Array

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρα, με το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή, τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως τόνισε ο καθηγητής, μέχρι τα τέλη του χρόνου, η Όμικρον θα αφορά το 50% των νέων μολύνσεων, δηλαδή θα επικρατήσει, την ώρα που η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου. Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρότι η Όμικρον είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι 41% μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση. Ωστόσο, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση αντιμετωπίζουν κίνδυνο μόλυνσης με την Όμικρον σε ποσοστό 9%.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και πρέπει να τηρούνται από όλους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος