Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας διάδοχος συναντήθηκε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε σήμερα 18/8 με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν στην Τζέντα, στο πιο υψηλό επίπεδο συνομιλιών μετά την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από χρόνια αντιπαλότητας που αποσταθεροποίησαν την περιοχή.

Η μη προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο Αμιραμπντολαχιάν έφθασε στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και δήλωσε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «στον σωστό δρόμο», έπειτα από συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ευρύτερα γνωστός ως MbS, είναι ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, και έχει ωθήσει στον αναπροσανατολισμό της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την ιστορικά στενή σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Press TV, η ιρανική αντιπροσωπεία δήλωσε πως η συνάντηση ήταν «πολύ καλή. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, SPA, συζήτησαν τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στους σιίτες ηγέτες του Ιράν και τη σαυδαραβική σουνιτική οικογένεια που κυβερνά τη χώρα κυριάρχησε στη Μέση Ανατολή για χρόνια καθώς ανταγωνίζονταν για επιρροή σε πολέμους και πολιτικές συγκρούσεις στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.

Ωστόσο η Κίνα πέτυχε την επαναπροσέγγισή τους τον Μάιο η οποία οδήγησε σε πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, τις οποίες είχε διακόψει η Σαουδική Αραβία το 2016 όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντα σιίτη κληρικού.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούνιο και είπε πως ελπίζει ότι ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία «εν ευθέτω χρόνω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος