Σ. Βούλτεψη στο Πρώτο: Ασφαλώς και έπρεπε να στείλουμε εξοπλισμό – Να στέλναμε την ευχή μας ή να περιμέναμε να ρίξουν πυρηνικά; (audio)

«Ασφαλώς εμπλέκεται η Ελλάδα και πρέπει να εμπλακεί η Ελλάδα στην Ουκρανία. Είναι αδιανόητο να λέει κάποιος ότι θα μπορεί οποιοσδήποτε να εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα και να κάνει ό,τι θέλει, να βομβαρδίζει, να σκοτώνει και εμείς να στέλνουμε την ευχή μας; Ασφαλώς και έπρεπε να στείλουμε βοήθεια», τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Εκτίμησε, δε, ότι η σχετική συζήτηση στη χώρα μας δεν εκπορεύεται από τα «ειρηνιστικά» και «αγνά» αισθήματα κάποιων, καθώς άνθρωποι με την ίδια ιδεολογία «έβλεπαν τα σοβιετικά τανκς να μπαίνουν στην Τσεχοσλοβακία και ήταν ευχαριστημένοι».

«Άκουσα χθες τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν είναι το ίδιο με το 2008 και το 2014 και ότι  θέλει ο Πούτιν να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας. Τι τον νοιάζει τον Τσίπρα τι θέλει ο Πούτιν; Ο Πούτιν, τον καιρό που διαλυόταν η Σοβιετική Ένωση, ήταν απών από τη διαδικασία. Τόσα χρόνια μετά δεν μπορεί να λέει δεν μου αρέσει αυτό που έγινε το 1990. Έγινε, χαράχθηκαν σύνορα. Πότε θα αντιδράσουμε; Όταν ρίξουν πυρηνικά;», διερωτήθηκε.

Αρνήθηκε ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης έχει ρίσκο και αντέτεινε αντίστοιχη κίνηση από την πλευρά των Σκοπίων. «Έχουν ρίσκο τα Σκόπια, που μπήκαν στο ΝΑΤΟ χάρη στον κ. Τσίπρα και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έστειλαν στρατιωτικό υλικό; Άρα τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Τους έβαλε στο ΝΑΤΟ για να στέλνουν όπλα και μετά ο ίδιος να διαφωνεί να τα στείλει η Ελλάδα;», αναρωτήθηκε η κυρία Βούλτεψη.

Επιπλέον, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κύμα προσφυγικό, καθώς από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας φεύγουν κυρίως, είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, ενώ οι άνδρες έχουν μείνει πίσω για να πολεμήσουν. Πρόσθεσε ότι προτιμούν τις γειτονικές χώρες – όπως την Πολωνία – με τις οποίες έτσι και αλλιώς οι Ουκρανοί έχουν επαφή.

Σύμφωνα με την κυρία Βούλτεψη, περίπου 1.500 Ουκρανοί έχουν έρθει στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου. «Εμείς έχουμε λάβει μέτρα στον Προμαχώνα για τον τρόπο εισόδου. Επικεντρώνουμε πιο πολύ στις ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων. Θα εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ που είναι Προεδρικό Διάταγμα από το 2006 για προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικού εκτοπισμού», επισήμανε.

Συνολικά στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι έχουν πάει μέχρι στιγμής 700.000 Ουκρανοί. Αναφορικά με τα σενάρια ευρωπαίων αξιωματούχων για 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, η κυρία Βούλτεψη είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, καθώς δεν γνωρίζει εάν αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν με το σενάριο ότι θα συνεχιστεί ο πόλεμος, ή εάν θα λήξει.

Όπως εξήγησε, όσοι έρθουν στην Ελλάδα θα έχουν άδεια παραμονής και εργασίας για ένα χρόνο, «αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθουν, γιατί θα χρειαστεί να ξαναχτίσουν τη χώρα τους».

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έρθουν και να αναζητήσουν εργασία στην Ελλάδα, είναι στην πατρίδα τους και την υπερασπίζονται. Φυσικά, μετά το τέλος αυτού του παράλογου και εγκληματικού πολέμου, η Ουκρανία δεν θα είναι ίδια. Δεν θα είναι ίδια και η Ρωσία, γιατί θα έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα το οποίο της το έχει προκαλέσει ο κ. Πούτιν. Και θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και ο ρωσικός λαός. Αλλά θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα η Ουκρανία, γιατί οι βομβαρδισμοί τόσων ημερών έχουν επιφέρει μεγάλες καταστροφές. Πόλεις ολόκληρες θα χρειαστεί να ξαναχτιστούν. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει διεθνής βοήθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και οι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν εκεί για να προσπαθήσουν να χτίσουν ξανά την πατρίδα τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος