Live – Ρωσικό σφυροκόπημα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας

Δραματική η έβδομη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι μάχες από αέρος και εδάφους έχουν μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι «ισοπέδωσαν» το Χάρκοβο και ελέγχουν τη Χερσώνα, ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται και στη Μαριούπολη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι σε νέα δραματική ομιλία του επισημαίνει ότι η Ρωσία θέλει να σβήσει την ιστορία τους. Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώνοντας ότι ο Πούτιν είναι πιο απομονωμένος από ποτέ. Την ίδια ώρα, τα βλέμματα στρέφονται στις περαιτέρω συνομιλίες των δυο πλευρών, οι οποίες παρά το ότι αρχικά ήταν στον “αέρα” θα συνεχιστούν σήμερα.


Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο, ανέφερε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. “Προετοιμαζόμαστε και θα υπερασπιστούμε το Κίεβο!“, πρόσθεσε. “Το Κίεβο στέκεται όρθιο και θα παραμείνει όρθιο“, υπογράμμισε ο Κλίτσκο.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μεταξύ των θυμάτων είναι δεκάδες παιδιά, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συγκοινωνιών, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Παιδιά, γυναίκες και μέλη των δυνάμεων άμυνας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, η Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε ότι οι αρχές ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροδρόμιο της Οδησσού, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτα ή πυρών του πυροβολικού.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. Το πρωί της Τετάρτης, «πηγή» από τον ουκρανικό στρατό ανέφερε ότι «αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών».

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Οι αρχές της Χαρκίβ έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Live – Ρωσικό σφυροκόπημα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας
@nexta_tv

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη νότια πόλη Χερσώνα και οι είσοδοι της πόλης ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, ενώ αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην πόλη Ζιτόμιρ στα βορειοδυτικά, από ρωσικό πύραυλο Κρουζ, που είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο σύμβουλος του ουκρανικού ΥΠΕΣ, Αντόν Γκερασένκο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η νότια ουκρανική πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα. Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών. Πάνω από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Live – Ρωσικό σφυροκόπημα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε, σε νέο του διάγγελμα, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει με βόμβες και πυραύλους. Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει τη χώρα του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για να μείνει ουδέτερη. Επίσης, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στόχος της είναι να σβήσει την ιστορία της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είχε άδικο», «ήμασταν έτοιμοι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του «ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης» στο Κογκρέσο.”Αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος”, δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος “νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν” και μίλησε για «προμελετημένο και απρόκλητο» πόλεμο του Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα» και οτι είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ». Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Live – Ρωσικό σφυροκόπημα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας
(AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

Το πρωί ξεκίνησε η εκκένωση του Γενικού Προξενείου, στη Μαριουπολη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση επικοινωνίας για να ειδοποιηθούν όσοι Έλληνες επιθυμούν να αναχωρήσουν. Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα, έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών των μελών της, ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει το βίντεο με έναν πεζοναύτη στη Μαριούπολη, ο οποίος παίζει πιάνο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η διάθεση των συμπατριωτών του, στρατιωτιών και πολιτών, παραμένει ψηλά.

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό θα απευθύνει σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας ο Πρόεδρος Μακρόν. Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, θα αναφερθεί στο ουκρανικό. Το προηγούμενο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όπου είχε δεσμευτεί πως θα ενημερώνει τακτικά τη γαλλική κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως, αν γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα εμπλακούν σε αυτόν πυρηνικές δυνάμεις και θα είναι καταστρεπτικός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν “πραγματικό κίνδυνο”, αν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS το οποίο επικαλείται το Reuters, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος