Σ. Στρατηγάκης στο Πρώτο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν μεγάλα Πανεπιστήμια-Είμαστε πάρα πολύ μικρή αγορά (audio)

Με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός, Ερευνητής και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε», με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα.

«Μην περιμένετε να έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα» επισήμαινε ο κ. Στρατηγάκης στην αρχή της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους τονίζοντας το εξής «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, διότι είμαστε πάρα πολύ μικρή αγορά. Εδώ μην περιμένετε να έρθουν Harvard και λοιπά διότι είναι πολύ μικρή η αγορά μας, 10 εκατομμύρια κάτοικοι και αν σκεφτούμε και νοτιοανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι πολύ φτωχή περιοχή. Άρα, δεν περιμένουμε να έρθουν τα μεγάλα ονόματα. Πχ περιμένουμε να έρθουν τα κυπριακά πανεπιστήμια διότι το 40% των φοιτητών τους είναι Έλληνες που σημαίνει θα τους λείψουν και άρα είναι ζήτημα επιβίωσης για αυτά να έρθουν στην Ελλάδα. Και η δεύτερη κατηγορία είναι τα χαμηλής ποιότητας αγγλικά πανεπιστήμια. Διότι, όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια μετά το Brexit έχουν καθίζηση στον αριθμό των φοιτητών από Ευρώπη της τάξεως του 66-67%».

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα» ανέφερε στο τέλος ο κ. Στράτος Στρατηγάκης δηλώνοντας πως προβλέπει ότι θα κλείσουν δεκάδες τμήματα λόγω έλλειψης φοιτητών. «Και για να σας πω ένα παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλά τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, πάνω από 15 και Φιλοσοφίας. Αυτές οι σπουδές δεν είναι υψηλής ζήτησης. Τα παιδιά πάνε σχεδόν εξ’ ανάγκης. Αν λοιπόν φτιαχτούν 2, 3, 4 τμήματα Ψυχολογίας τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, θα σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν να σπουδάσουν Φιλολογία σε κάποια πόλη της επαρχίας και αυτά τα τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές με αποτέλεσμα να κλείσουν. Νομοτελειακά δεν θα μπορούν να κρατηθούν χωρίς φοιτητές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος