Σ. Σέρμπος στο Πρώτο: Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι σε μια συμμαχία με την Κίνα, η Μόσχα θα είναι ο μικρός εταίρος (audio)

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι σε μια συμμαχία με την Κίνα αυτή θα ήταν ο μικρός εταίρος ότι ο μεγάλος, κάτι που δεν είναι και το καλύτερο για τους Ρώσους. Υπάρχει και η παλιά καχυποψία και αντιπαλότητα. Συναντιούνται σε μια κοινή οπτική, θέλοντας να αναθεωρήσουν πολλούς από τους διεθνείς κανόνες», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Γεώπολις» με τον Δημήτρη Φαναριώτη, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Για την Κίνα, υπενθύμισε την κοινή δήλωση του Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του, για την επόμενη μέρα στις διεθνείς σχέσεις, από την οποία διαφάνηκε ότι «το Πεκίνο έχει αρκετά διαφορετική οπτική από το πώς σφυρηλατήθηκε ο πυρήνας της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Δηλαδή φωτογραφίζει μια επιστροφή στα άτυπα διευθυντήρια των μεγάλων δυνάμεων, σε σφαίρες επιρροής και επικυριαρχίας, με μια διαφορετική ερμηνεία α λα καρτ και κατά περίπτωση όσον αφορά το τρίπτυχο της Δύσης -Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, Ανθρώπινα Δικαιώματα», εξήγησε.

«Η Κίνα τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην Ουκρανία και όχι μια στρατιωτική επιχείρηση. Η Μόσχα στέλνει μηνύματα στο Πεκίνο, το οποίο μελετά τις εξελίξεις για το το πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί στην περίπτωση της Ταϊβάν για παράδειγμα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας την πολύ πρόσφατη τριμερή συμφωνία AUKUS, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, κατά της Κίνας.

Επανέλαβε ότι οι γεωστρατηγικές προτεραιότητες των Αμερικών έχουν «κλειδώσει» στην περιοχή «Ασία-Ειρηνικός», καθώς εκεί θεωρούν ότι είναι το μεγάλο μέτωπο. Μίλησε για το κενό που άφησαν  οι Αμερικανοί στην Ευρώπη, το οποίο δεν μπόρεσαν να το καλύψουν οι Ευρωπαίοι, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

«Η Ουκρανία είναι το δένδρο, υπάρχει και το δάσος που αφορά στην αρχιτεκτονική για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι θέλουν να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές και κυρίως με μια θέση στο τραπέζι και για τη Μόσχα, με τις ανησυχίες της, τις ενστάσεις της και τα βέτο της που δεν ελήφθησαν υπόψιν την προηγούμενο περίοδο», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Σέρμπος.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος