«Αν μιλάς με εφήβους όπως μιλάω στη δουλειά μου αλλά και κοινωνικά, βλέπεις το ίδιο κενό μέσα τους, την ίδια δυσκολία να προσανατολιστούν, να βρουν ένα νόημα στη ζωή. Και για αυτό πολλές φορές, για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους, προσφεύγουν στη βία. Με άλλα λόγια, είναι ένας τρόπος να πουν ότι υπάρχω» δήλωσε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης», όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Σάββας Σαββόπουλος, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη αναλύοντας και εξηγώντας τις συμπεριφορές και τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το φαινόμενο της βίας.
«Οι δύο βασικές ενορμήσεις του ανθρώπου είναι η σεξουαλικότητα και η επιθετικότητα»
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαββόπουλος στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «οι δύο βασικές ενορμήσεις του ανθρώπου η σεξουαλικότητα και η επιθετικότητα. Αυτές ο άνθρωπος πρέπει να τις εκπαιδεύσει και την εκπαίδευση-οριοθέτηση αρχίζουν να την κάνουν οι γονείς, μετά την κάνει το σχολείο, η ποδοσφαιρική ομάδα που πάει να παίξει το παιδάκι, ο αθλητισμός, ο χορός. Όλα αυτά σου λένε ξέρεις, πρέπει να τη βγάλεις αλλιώς την επιθετικότητα. Μάθε να χορεύεις ωραία. Κάνε ποδόσφαιρο ή γίνε ανταγωνιστικός στην τάξη σου να δείξεις ότι είσαι καλύτερος εσύ στα μαθήματα ή στην ξιφασκία ή στο μπάσκετ. Δηλαδή, να βγει με άλλο τρόπο, πιο καλό. Είναι η προϋπόθεση αυτή του πολιτισμού ότι πρέπει να καταστείλουμε αυτό που δεν κάνει κακό στον άλλον, είτε σαν σεξουαλικότητα είτε σαν επιθετικότητα, ούτως ώστε να μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί».
Ερωτηθείς, εν συνεχεία σχετικά με τα φαινόμενα παραβατικότητας και βίας που παρατηρούνται μεταξύ των ανηλίκων αναφέρει «ένα παιδί φτάνει σε ένα τέτοιο σημείο επειδή δεν είχε την οριοθέτηση που έπρεπε. Πιο συγκεκριμένα, δεν έμαθε να εκπαιδεύει αυτές τις ενορμήσεις και αυτό που δεν έμαθε θα βρει μια ομάδα για να το κάνει. Διότι, στους εφήβους αυτή είναι η δουλειά τους. Είναι μια περίοδος της ζωής, η εφηβεία όπου γίνεται ένας αναβρασμός των ενορμήσεων, δηλαδή ξυπνάνε οι ενορμήσεις, οι σεξουαλικές και οι επιθετικές, γιατί είναι οι ορμόνες πια και στο κορίτσι και στο αγόρι που θέλουν να γίνουν πια οργανισμοί ενήλικοι και γίνεται ένα ξεχείλισμα ορμονών, οπότε αυτό τους βάζει και βιολογικά αλλά και ψυχολογικά, ότι εγώ δεν είμαι πια παιδί. Πρέπει να βρω μια ταυτότητα. Το σώμα λοιπόν, αλλάζει, όλα αλλάζουν, οι επιθυμίες αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν. Πρέπει λοιπόν να το μάθει ο γονιός ότι έχει δικαίωμα να μεγαλώσει και το παιδί θα το αναζητήσει αυτό, σε μια διαδικασία όπου συνενωμένο με άλλους συνομηλίκους του θα προσπαθήσει να βρει την αυτονομία του να ξεχωρίσει από το γονιό. Αυτό λοιπόν για να μπορέσει να το κάνει σωστά πρέπει να έχει κάποιες βάσεις. Πρέπει να έχει εκπαιδεύσει αυτές τις ενορμήσεις. Αν δεν τις έχει εκπαιδεύσει, θα βρεθεί μαζί με αυτή την ομάδα και μπορεί να γίνει και μια ομάδα λύκων».
«Η εφηβεία είναι μια τελευταία περίοδος να βάλει κανείς όρια στο παιδί-Αν ο γονιός δεν είναι ο ίδιος ώριμος πρέπει να ζητήσει βοήθεια»
Στο τέλος της συνομιλίας τους, ο κ. Σαββόπουλος υπογραμμίζει «η εφηβεία είναι μια τελευταία ευκαιρία να βάλει κανείς όρια και να δείξει στο παιδί ότι ξέρεις συγνώμη, πράγματα που στο παρελθόν έκανα και δεν ήταν καλά σα χειρισμοί, αλλά τώρα νομίζω κι εγώ σαν γονιός ότι πρέπει να είμαι διαφορετικός. Άρα, και εσύ σαν κόρη πρέπει να είσαι διαφορετική, να λοιπόν, μια καινούργια συμφωνία. Και ξέρετε, τα παιδιά πάντα αν δουν ότι κάτι είναι ειλικρινές από τους γονείς ανταποκρίνονται. Αλλά πρέπει πραγματικά να μετανιώσουν και οι γονείς για αυτό που έκαναν. Γιατί ξέρετε, το να δίνεις στο παιδί ότι του αρέσει είναι το πιο εύκολο. Γονιός σημαίνει ότι πρέπει, πέρα από την τρυφερότητα και από το να πλαισιώνεις, να εμπεριέχεις στο παιδί, να το δέχεσαι στην αγκαλιά σου, να ασχολείσαι είναι και να το οριοθετείς, να το κάνεις δηλαδή ένα πολίτη αυτόνομο. Έτσι είναι φτιαγμένο το ανθρώπινο είδος: Να ωριμάζει. Αλλά πρέπει να το βοηθήσεις να ωριμάζει. Τώρα, αν ο γονιός δεν είναι ο ίδιος ώριμος, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι το σημαντικό. Θα πρέπει να είναι πιο κοντά ο άντρας στη γυναίκα ή το ένα ζευγάρι στο άλλο ή ο ένας σύντροφος στον άλλο ανεξαρτήτως φύλου. Το ζήτημα είναι να δουλεύει το τρίο. Δηλαδή να υπάρχει ένας τρίτος ανάμεσα που θα βάζει ένα όριο. Δηλαδή, όταν ο ένας θέλει να κολλήσει θα υπάρχει ο άλλος και θα του λέει τι κάνεις εδώ στο παιδί;».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος