Σ. Μπεκατώρου στο Πρώτο για τις διαδηλώσεις στο Ιράν: Να σταθούμε στις γυναίκες του Ιράν- Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν ζώα (audio)

«Ενάντια σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα η βία που υπέστη η νεαρή Mαχσά για το χιτζάμπ, από την αστυνομία της «ηθικής»», τόνισε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τις συγκλονιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, εικόνες που εκτυλίσσονται στους δρόμους του Ιράν.

Η κ. Μπεκατώρου, μαχήτρια η ίδια στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο αφορά στις γυναίκες του Ιράν, σημειώνοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε ενδεχομένως σε μια χρονική στιγμή που κάποια πράγματα αλλάζουν. «Οι γυναίκες δεν ανέχονται αυτή την αντιμετώπιση, βγαίνουν στους δρόμους, προσπαθούν να επαναστατήσουν με κάθε τρόπο ακόμα και αν αυτό τις θέτει σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι τραγικό από κάθε άποψη, ότι μιλάμε το 2022 για τέτοια περιστατικά, επισήμανε σε σχέση με τον βασανισμό μέχρι θανάτου που φέρεται να υπέστη η νεαρή γυναίκα. «Οι γυναίκες στο Ιράν κάνουν έναν τεράστιο αγώνα για στοιχειώδη δικαιώματα, για την παιδεία τους, για να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους ελεύθερες, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πίσω στην Ανατολή. Και εμείς θα πρέπει κάπως να σταθούμε σε αυτό το φαινόμενο, γιατί έχει έρθει η ώρα να έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, είναι άνθρωποι, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν ζώα. Και φυσικά δεν μπορεί να υφίστανται τέτοια κακοποίηση με αφορμή τα χιτζάμπ» επισήμανε η κ. Μπεκατώρου.

«Μπορεί να μη συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν συμβαίνουν σε άλλα κράτη. (Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν να μην ξέρουμε. Πρέπει κάπως να σταθούμε, εν τέλει να αποφασίσουμε αν υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ή αν τελικά επειδή είμαστε τυχεροί και γεννηθήκαμε στην Ελλάδα θεωρούμε ότι δεν μας αφορούν όσα συνέβησαν στον υπόλοιπο κόσμο. Μια ωριμότητα και μια στάση πιο σταθερή στο πώς αντιμετωπίζουμε» συμπλήρωσε.

Η εικόνα των κοριτσιών που κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τα χιτζάμπ είναι μια έκκληση βοήθειας, υποστήριξε η κ. Μπεκατώρου. «Είναι μια κραυγή να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα προς το Ιράν ότι πλέον όλες αυτές οι τακτικές δεν μπορούν να υφίστανται και ότι αυτό θα έχει συνέπειες. Αν θέλουμε να μιλάμε για παγκοσμιοποίηση, αν θέλουμε να υπάρχουν αυτές οι εμπορικές συναλλαγές και οι συνδέσεις με την Ευρώπη, θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και αυτοί και να εκσυγχρονιστούν».  07:25 Όπως ανέφερε η κ. Μπεκατώρου, στερώντας τις βασικές ελευθερίες στις γυναίκες, ουσιαστικά απλά ακολουθούν ό,τι τους πουν, χωρίς να μπορούν να εξελιχθούν σε σχέση με τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, είναι απλά εκεί για να υπηρετούν.

«Το θέμα είναι ποιοι εξανίστανται, ποιοι κάνουν τις φασαρίες» επισήμανε ο Ιστορικός, Θάνος Βερέμης, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εκπομπή σημείωσε ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι Κούρδοι. «Μπορεί να περιορίζεται αυτή η ιστορία στους Κούρδους, μην ξεχάσουμε ότι η Mαχσά ήταν Κουρδικής καταγωγής. Να δούμε, αν θα επεκταθεί δηλαδή αυτή η διαμαρτυρία των Κούρδων, οι οποίοι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στο Ιράν» είπε ο κ. Βερεμής.

Μάλιστα, ανέφερε ότι και στο παρελθόν έχει υπάρξει μια ανάλογη κατάσταση με την δολοφονία και άλλης νέας κοπέλας, όπου και τότε είχε πάρει διαστάσεις η υπόθεση. «Με τρομάζει λίγο το γεγονός ότι τους Τούρκους δεν τους αγαπούν πολύ οι Ιρανοί γενικώς. Και να θυμηθούμε ότι είναι σουνίτες, δεν είναι καν σιίτες, δηλαδή είναι αντίπαλοι» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιάννης Ιωαννίδης, επισήμανε ότι «το  θέμα είναι τι κάνει η διεθνής κοινότητα καταρχάς για αυτή την ιστορία». Σημείωσε μάλιστα, ότι σε διάφορα όργανα εξέτασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει πάντα η δέουσα ανταπόκριση και ένταση στην καταδίκη αυτών των φαινομένων. «Για να γίνει κατανοητός ο παραλογισμός, σε ορισμένες Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Ιράν συμμετέχει και κρίνει άλλες χώρες σε θέματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος