Σ. Λογοθετίδης (καθηγητής Νανοτεχνολογίας) στο Πρώτο για φωτοβολταϊκά «τρίτης γενιάς»: Είναι διαφανή και συνδέονται σε κάθε επιφάνεια (audio)

Ως μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτήρισε την πρώτη στον κόσμο μονάδα παραγωγής εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Είναι μια τεχνολογία που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Είναι μια ευρωπαϊκή τεχνολογία, την οποία θα χτίσουμε με χρήματα που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλούς άλλους έξι συνεργάτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, και συνολικά εννιά από την Ευρώπη», είπε ο κ. Λογοθετίδης για την ενεργειακή καινοτομία που επιχειρείται στην πόλη της Βορείου Ελλάδας.

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκανε λόγο για φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς τα οποία είναι διαφανή και μπορεί να περνάει το φως από μέσα. «Μπορούμε να τα βάλουμε σαν ζελατίνη πάνω σε ένα παράθυρο και να βλέπουμε έξω, να παράγουμε ενέργεια. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε θερμοκήπια και να παράγουμε την τροφή μας, όπως ντομάτες για παράδειγμα. Επιτρέπει να περάσει ο ήλιος μέσα και να γίνει φωτοσύνθεση, να παράγουμε παραπάνω ντομάτες, αλλά και να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια, η οποία χρειάζεται για να μπορούμε να κινούμε τους αυτοματισμούς, το φωτισμό, τη θέρμανση ή την ψύξη. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά αυτά είναι τόσο ελαφριά και εύκαμπτα που μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Μπορούμε να τα βάλουμε σε τσάντες ή ακόμα και στα ρούχα μας», εξήγησε.

Ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας 30 χρόνων συνεχούς αριστείας με τεράστιες χρηματοδοτήσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την ελληνική πλευρά. «Αυτό το πρώτο εργοστάσιο, θα είναι η αρχή και “θα ρίξει” το ρίσκο για να γίνουν άλλες πανομοιότυπες επενδύσεις», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος