Σ. Φαναράς στο Πρώτο: Κίνηση με πολλαπλούς αποδέκτες και στόχους η πρόταση μομφής (audio)

«Αφενός θέλει να αναδείξει την αποτυχία της διαχείρισης λόγω της χιονόπτωσης άρα να πλήξει την κυβέρνηση στο διαχειριστικό κομμάτι της και την ικανότητά της, αφετέρου να συσπειρώσει την δική του εκλογική βάση, έχοντας και το πλεονέκτημα ότι είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ο κ. Ανδρουλάκης επίσης δεν βρίσκεται στην βουλή, να ενισχύσει τον ρόλο του» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Νομίζω είναι μια κίνηση που έχει πολλαπλούς αποδέκτες και στόχους. Μένει να δούμε πόσο καλά θα τα πάει στο τριήμερο ο ένας και ο άλλος διότι εδώ υπάρχει και ένα στοιχείο πατερναλισμού στην υπόθεση διαχείρισης των κρίσεων, το οποίο νομίζω ότι σταδιακά έχει αρχίσει να γίνεται φανερό και να κουράζει τον ελληνικό λαό» προσέθεσε ο κ. Φανράς.

Επιπλέον, σημείωσε πως όταν επιδιώκει ο ένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού την συσπείρωση, αυτό μπορεί να προκαλεί και την αντίπαλη συσπείρωση, όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει.

Σε σχέση με την απουσία του κ. Ανδρουλάκη από την βουλή στην διάρκεια της διαδικασίας, ο κ. Φαναράς ανέφερε πως θα πρέπει να σκεφτεί κανείς εάν η εσωτερική αντιπαράθεση στο κομματικό σύστημα έχει μεγαλύτερη σημασία από το αίσθημα κούρασης της κοινωνίας απέναντι στο σύνολό του. «Στην δεύτερη περίπτωση τον βολεύει τον κ. Ανδρουλάκη να μένει απ’ έξω. Αν όμως έχει ακόμα ένα περιεχόμενο ουσίας η πολιτική αντιπαράθεση, τότε τον βλάπτει τον κ. Ανδρουλάκη να μην είναι μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση. Εγώ παρακολουθώντας την σχέση της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα, βλέπω ότι η πολιτική εμπιστοσύνη που υπάρχει κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι στα τραγικά επίπεδα του σοκ της χρεοκοπίας, αλλά ακόμα είμαστε από τις τελευταίες χώρες σε επίπεδο πολιτικής εμπιστοσύνης και άρα δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι τον βλάπτει αυτή η απουσία».

Χρειάζονται τουλάχιστον 1-2 μήνες ακόμα, συμπλήρωσε για να φανεί αν το ΚΙΝΑΛ θα διατηρήσει αυτά τα υψηλά επίπεδα δυναμικής ή θα υποχωρήσει. Πάντως εκείνο που έχει σημασία, τόνισε είναι ότι όταν έχεις ένα τοπίο ουσιαστικής πολιτικότητας τότε χάνεις αν δεν συμμετέχεις. «Αν έχεις ένα τοπίο «σκυλοκαβγά» τότε κερδίζεις αν κάθεσαι απ’ έξω. Θα δούμε τι προτάσεις θα ακουστούν ή αν θα είναι μια διαρκής ανταλλαγή κατηγοριών». Σε σχέση με την στάση του κ. Ανδρουλάκη πάντως, απέναντι στην κατάθεση της πρότασης μομφής, ο κ. Φαναράς σημείωσε πως το ΚΙΝΑΛ εκ των πραγμάτων βρέθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο προσπάθησε να το υπερβεί. «Είπε ότι ούτε καλύπτει την κυβέρνηση, ούτε θέλει εκλογές. Εγώ δεν τα βρίσκω ασύμβατα αυτά τα δύο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος