Σ. Φαναράς στο Πρώτο: Το κομματικό σύστημα είναι ένας χυλός που βράζει (audio)

Για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, η πολιτική ατζέντα αλλά και η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη δημοσιογράφο «αν έρθουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή εδώ, θα πούμε ότι πράγματι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιο εμπεδωμένη και ισχυρή από ότι θα μπορούσε να πει κάποιος, η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, αυτό που έχουμε ως πολιτική αξία στο κομματικό σύστημα, δεν είναι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο το πρόσωπο που ηγείται της κυβέρνησης και η ομάδα θα έλεγα, που έχει φτιάξει γύρω του (κοινωνική, πολιτική, επιχειρηματική). Είναι μια ομάδα που είναι πάρα πολύ ισχυρή. Σε μεγάλο βαθμό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα της χώρας και από την άλλη πλευρά έχουμε βέβαια έναν κομματικό χυλό, είτε αριστερά της Νέας Δημοκρατίας είτε δεξιά της, ο οποίος είναι ακόμα ερωτηματικό τι θα βγάλει στο τέλος της ημέρας».

Έπειτα, ο κ. Φαναράς στη συνέχεια της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης «το κομματικό σύστημα είναι ένας χυλός που βράζει. Δεν έχει παγιωθεί τίποτα από την εποχή της μεγάλης κρίσης, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Έχουμε λοιπόν, μια δεκαπενταετία ρευστοποίησης μετάβασης νέων- που εμφανίζονται διαρκώς και πεθαίνουν- κομματικών σχημάτων και αυτό το πράγμα φαίνεται ότι ακόμα απέχει πολύ από το να δημιουργήσει μια εικόνα σταθεροποιημένη. Εξάλλου, πώς να είναι αυτή η εικόνα σταθεροποιημένη; Αν σταθεροποιηθεί, σημαίνει ότι θα έχουμε τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό όχι μόνο για αυτή και την επόμενη τετραετία, αλλά για πάρα πολλά χρόνια και αυτό θα είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και θα έλεγα ίσως και για τα ευρωπαϊκά. Αν δηλαδή εξαιρέσει κάποιος, την περίοδο της πανίσχυρης σοσιαλδημοκρατίας στις σκανδιναβικές χώρες και κυρίως στη Σουηδία, δεν θα έχουμε προηγούμενο μιας τόσο ισχυρής παρουσίας και διαχρονικής υπεροχής».

Όλη η συνέντευξη του κ. Φαναρά ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος