Σ. Φαναράς (Metron Analysis) στο Πρώτο: Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του – Επιτυχημένοι άνθρωποι να έρθουν στο προσκήνιο (audio)

Την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να ανοίξει τις πόρτες του και να επιτρέψει σε ανθρώπους που έχουν πολλές ικανότητες και δυνατότητες να ασχοληθούν με την πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στην εκπομπή «Καθρέφτης», με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Έχουμε βάλει πάρα πολλούς περιορισμούς προκειμένου να μπορεί κάποιος να διαβεί το χώρο της πολιτείας, του πολιτικού προσωπικού και να εισέλθει σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει αφενός μεν μέσα από μια υποκριτική σχέση που έχει η κοινωνία με την πολιτική, αφετέρου όμως και κυρίως από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, από τους ίδιους τους πολιτικούς, οι οποίοι θέλησαν σε κάποια στιγμή με τους κανόνες και αξιοποιώντας αυτή την υποκριτική σχέση με την κοινωνία, να περιορίσουν τις δυνατότητες αμφισβήτησης του δικού τους status, να περιορίσουν τις δυνατότητες να εισέλθει κάποιος στην πολιτική. Αν δηλαδή δει κάποιος σήμερα και προσπαθήσει ψυχρά να καταλάβει τι σημαίνει να γίνεις πολιτικός, θα διαπιστώσει ότι σημαίνει μόνο προβλήματα εάν τηρεί τους κανόνες. Άρα λοιπόν αυτό τι σημαίνει; Αποτρέπει ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολλές ικανότητες και δυνατότητες να ασχοληθούν», είπε ο κ. Φαναράς σχετικά με τη συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πολιτική ζωή.

O πρόεδρος της Metron Analysis τόνισε ότι στην πολιτική χρειάζονται άνθρωποι που είναι κοινωνικά ενεργοί και δίνουν στην καθημερινότητα το παράδειγμα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες σχέσεις. «Πρέπει η πολιτική, το πολιτικό σύστημα να ανοίξει τις πόρτες του, να επιτρέπει σε ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι, να μπορούν να εισέλθουν. Ο επιτυχημένος άνθρωπος δεν είναι ο άριστος, είναι ο άνθρωπος της γειτονιάς. Είναι αυτός που έχει καθαρό το κρεοπωλείο του, είναι ο ο καλός τεχνίτης, ο οποίος κόβει πάντα την απόδειξη του. Άρα λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο. Πρέπει να τους δώσουμε τα κίνητρα για να ασχοληθούν με την πολιτική και όχι να έχουμε ένα πλαίσιο που να τους τρομοκρατεί», συμπλήρωσε.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα έρθει ένα σημείο καμπής, όπου το θέμα των παρακολουθήσεων θα έχει άμεση επιρροή σε θέματα εκλογικής συμπεριφοράς»

Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Φαναράς εξήγησε ότι όλοι λειτουργούμε μέσα σε ένα περιβάλλον των social media, όπου έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε με την έννοια της παρακολούθησης και της παραχώρησης των προσωπικών δεδομένων, κάτι το οποίο είναι μια γενικευμένη κατάσταση. «Οπότε όταν εμείς το κάνουμε αυτό, λέμε “εντάξει τώρα και αυτοί μεταξύ τους μπορεί να παρακολουθούνται”. Και τι έγινε;», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μetron Analysis επισήμανε ότι το ζήτημα των υποκλοπών προς το παρόν δεν έχει άμεση επιρροή στα θέματα εκλογικής συμπεριφοράς, χωρίς όμως να αποκλείει να αλλάξει αυτό στο μέλλον. «Πολλές φορές αυτό που εξελίσσεται μια υπόθεση ποσοτικά σταγόνα σταγόνα μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπεί, αυτή η συσσωρευμένη ποσότητα σε μια άλλη ποιότητα. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Όσοι έλεγαν ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει, αντελήφθησαν στην πορεία ότι δεν έχει κλείσει και το θέμα είναι αν θα θεωρηθεί ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, αλλά και κυρίως αυτό που σχεδιάζεται για το μέλλον, είναι επαρκές ή ανεπαρκές. Και αν θα αφήσει όλη αυτή η συζήτηση κενά για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος