Σ. Φάμελλος στο Πρώτο: Ζητείται σοβαρότης για τα ενεργειακά- Η κυβέρνηση αντιδρά πολύ καθυστερημένα (audio)

Σκληρή κριτική στις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών εν μέσω του κύματος ανατιμήσεων σε ρεύμα και θέρμανση, άσκησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη. «Ζητείται σοβαρότης για τα ενεργειακά» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

«Όταν πριν έναν μήνα ακούσαμε στην ΔΕΘ τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι θα καλυφθεί το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές, περιμέναμε ότι κάτι τουλάχιστον θα προχωρήσει άμεσα. Αυτό το οποίο σήμερα η κυβέρνηση παρουσίασε ως εφαρμοσμένο, την επιδότηση των 9€ σε κάθε λογαριασμό δεν ισχύει, οι λογαριασμοί έρχονται ήδη με ολόκληρη την αύξηση, χωρίς καμία επιδότηση. Ήδη οι λογαριασμοί που αφορούν στον Αύγουστο, έρχονται με το κόστος προσαύξησης ίδιο με το κόστος ενέργειας. Δηλαδή ένα νοικοκυριό που πλήρωνε 100€-150€ τον μήνα, πληρώνει άλλα τόσα προσαύξηση και δεν καλύπτεται μέχρι στιγμής». Ακούστηκαν υποσχέσεις που δεν έχει διευκρινιστεί «πότε θα μπουν, σε ποιους μήνες, γιατί οι καταναλωτές βλέπουν ήδη την αύξηση», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.«Η κυβέρνηση αντιδρά πολύ καθυστερημένα».

«Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε βάλει τροπολογία για μείωση στο ελάχιστο του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Υπήρχαν εργαλεία, που εφαρμόστηκαν ήδη από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, αλλά δεν ψηφίστηκαν. Η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τίποτα».

Επιπλέον, δεν ειπώθηκε τίποτα, σχολίασε, για βιοτεχνίες, επαγγελματίες από φούρνους μέχρι επιχειρήσεις, δεν ακούσαμε για τον τουρισμό, για αγρότες, δήμους, νερό, που σημαίνει ότι αυτή η αύξηση θα μπει στα καταναλωτικά αγαθά και θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, τόνισε. «Εμείς είχαμε επισημάνει από τον Ιούνιο για την αύξηση της χονδρεμπορική και η κυβέρνηση έκανε ότι δεν άκουγε».

Εξαγγέλλεται ένα μέτρο που θα χρησιμοποιήσει τους πόρους από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων του άνθρακα, συμπλήρωσε, δηλαδή τους πόρους που μας δίνει η Ευρώπη για το κλίμα. «Θα τραβήξουν λένε 300-400 εκατ. από τον λογαριασμό του κλίματος για να επιδοτήσουν την ακρίβεια».

«Την μετατροπή της ηλεκτροπαραγωγής σε φυσικό αέριο την επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης και εμείς λέγαμε ότι ήταν λάθος αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων να συνδυαστεί με άνοιγμα ιδιωτικών εργοστασίων φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι τώρα είμαστε δεσμευμένοι σε ένα καύσιμο το οποίο είναι και ορυκτό, έχει και θέμα του κόστους, έχει και φόρο άνθρακα και είναι και εισαγόμενο. Ενώ θα έπρεπε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα και οργανωμένα στις ΑΠΕ».

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι πάγωσε για 2 χρόνια το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, πάγωσε και τις μελέτες για τις περιοχές natura, όπως και τις ενεργειακές κοινότητες. κυβέρνηση μας δεσμεύει σε πολλών δεκαετιών συμβόλαια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση δεν έκανε απολιγνιτοποίηση, έκανε αεριοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Έκλεισε βίαια και χωρίς σχέδιο τα λιγνιτικά εργοστάσια. «Στενοχωριέμαι γιατί πάει η πατρίδα μας τόσο πολύ προς τα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς και είναι σημαντική η επιδότηση αλλά τι γίνεται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και την ρύθμιση της αγοράς», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση ανέφερε πως αξιοποιήσει την ΔΕΗ και την ΔΕΠΑ για να κάνουν εκπτώσεις, καθώς μπορούν να παρέμβουν, γιατί παραμένουν στον δημόσιο έλεγχο. «Κάτι που κατόρθωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πουλάει τώρα και την ΔΕΗ και την ΔΕΠΑ».

Ο κ. Φάμελλος, υποστήριξε ότι πρέπει η χώρα να πετύχει την εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με αποθήκευση και πράσινη ενέργεια, ασκώντας κριτική και για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να φέρει τον κλιματικό νόμο. «Αυτός ο κλιματικός νόμος που ευαγγελίζονται εδώ και έναν χρόνο ότι θα φέρουν, πού είναι; Όλες οι χρηματοδοτήσεις τραπεζών, ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης να συνδέονται με το κλιματικό αποτύπωμα. Αυτό είναι το σημαντικό, να αλλάξουμε την παραγωγή μας. Νομίζω όμως ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις και αυτό είναι το δυστύχημα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος