Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για τις μεγάλες παραβιάσεις του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα – Να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί

Σύνοψη
  • Πρώτα από όλα η πρόταση δυσπιστίας θα φέρει αναγκαστικά τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, να μιλήσει και να απολογηθεί, ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • Είναι γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και στο κομματικό συμφέρον, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος

«Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται και βαρύνεται προσωπικά για τις μεγάλες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και πρέπει να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί» τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Φάμελλου:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η πρόταση δυσπιστίας είναι ξεκάθαρο ότι αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία των βουλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και επίσης αντικατοπτρίζει τη βεβαιωμένη αίσθηση της κοινωνίας για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο έγκλημα των Τεμπών αλλά και συνολικά στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου.
Οι πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν βρίσκει ο πολίτης και ο επαγγελματίας στην Ελλάδα το δίκιο του! Και αυτό πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια ακόμα και για τη ζωή των πολιτών. Και είναι πρόσφατο το αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία η σημερινή συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, γιατί τα υπόλοιπα τα ζει και την ταλαιπωρούν.
Πρώτα από όλα η πρόταση δυσπιστίας θα φέρει αναγκαστικά τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Να μιλήσει και να απολογηθεί!
Γιατί υποτίμησε τη Βουλή, προσέβαλε την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων, με την επιδεικτική απουσία του την προηγούμενη Τετάρτη όταν συζητούσαμε το πόρισμα της Εξεταστικής. Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι. Πρέπει να έρθει και να απολογηθεί.
Και να ξεκαθαρίσουμε ότι η απουσία του ήταν μία απόδειξη ότι θέλει να αποφύγει αυτή τη συζήτηση γιατί δεν έχει δώσει απαντήσεις.
Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ, που καλούνται να υπερασπιστούν το ότι δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών. Και ενώ εκτίθενται καθημερινά έναντι της κοινωνίας, εφόσον τα στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς διαψεύδουν την κυβέρνηση.
Όπως για παράδειγμα οι αοριστίες και υπεκφυγές του κ. Τριαντόπουλου, που αυτοδιαψεύδεται, εφόσον άλλα είπε σήμερα, και ενώ ο ίδιος είχε άλλα δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι δηλαδή ήταν 2 μέρες μετά το δυστύχημα στο χώρο, από 2 έως 5 Μαρτίου, ως υπεύθυνος για το έργο του μπαζώματος του τόπου του εγκλήματος. Υπάρχουν αυτά τα βίντεο. Κυκλοφορούν!
Είναι γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και στο κομματικό συμφέρον. Και όχι απλά στο συμφέρον του κόμματος, αλλά στο συμφέρον της καρέκλας του κ. Μητσοτάκη και των άλλων τζακιών που καλύπτει.
Πήρα όμως το λόγο γιατί οφείλουμε όλοι και όλες να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στη συζήτηση. Και επειδή στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής οφείλουμε να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για να έχουμε και συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές. Γιατί αγνοήσατε κ. Καραμανλή -και αυτές οι ερωτήσεις αφορούν και τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη-, όλες τις θεσμικές επισημάνσεις που σας είχαν γίνει για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου;

  • την επιστολή παραίτησης του κ. Σπηλιόπουλου, Πρόεδρου και διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ, στις 28 Μαΐου 2020, όταν απευθύνθηκε με εμπιστευτική επιστολή στον κ. Μητσοτάκη, για τις παθογένειες και αγκυλώσεις του οργανισμού, όπου μιλάει για αδιαφάνεια, για μεθοδεύσεις, για άρνηση συνεργασίας του κ. Καραμανλή, για υπονόμευση, ενώ εμπλέκει και τον πρωθυπουργικό ανιψιό κύριο Δημητριάδη.
  • την επιστολή παραίτησης του κ. Τσαλίδη διευθύνοντα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στις 6/9/2021, όπου περιγράφει σε επίσημο έγγραφο τα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του ελληνικού σιδηροδρόμου όπου επεσήμανε τον κίνδυνο ενός συμβάντος μέγιστης σοβαρότητας.
  • την επιστολή παραίτησης 27 Απριλίου 2022 του κ. Κατσιούλη, που ήταν πρόεδρος της επιτροπής ETCS, της τηλεδιοίκησης, και στην οποία επιστολή αναδείκνυε τα ελλείμματα, κακοδιαχείριση, καθυστερήσεις, μη υλοποίηση φυσικού αντικειμένου κλπ
  • το εξώδικο της πανελλήνιας ένωσης μηχανοδηγών, 21/10/2022, του κ. Γενιδούνια, για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, την κακή κατάσταση της γραμμής, τη μη λειτουργία τηλεματικής, φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης, και τους κινδύνους ασφάλειας,
  • το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που παραδόθηκε στο γραφείο του Υπουργού με απόδειξη στις 4/10/21, με το οποίο ζητούσε την άμεση άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των προσώπων που εμπλέκονται στην κακο-διαχείριση και ελλιπή επίβλεψη της σύμβασης 717, της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης.
    Και τέλος να μας πει γιατί ενώ το 2019 είχε καεί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας δεν τον αποκατέστησε με ελάχιστο κόστος -όπως φάνηκε-, με αποτέλεσμα το τεράστιο και τραγικό ανθρώπινο κόστος της τραγωδίας;
    Και επίσης να μας πει ο κ. Καραμανλής – εφόσον είχε καεί και δεν λειτουργούσε από το 2019 το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και είχε καταργηθεί το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου – γιατί δεν είχε θέσει σε ισχύ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης, όπως ότι μειώνονται οι συρμοί σε πλήθος, ότι μειώνονται οι ταχύτητες και ότι διπλασιάζονται οι βάρδιες σταθμαρχών. Για ποιο λόγο δεν έγιναν 4 χρόνια όλα αυτά και για ποιο λόγο πρέπει να απολογείστε εσείς οι βουλευτές της ΝΔ για όλα αυτά σήμερα;
    Όμως κύριε πρόεδρε οφείλω να αναφερθώ στο Χυδαίο παραλήρημα του κυρίου Φλωρίδη. Δεν ήθελα να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο αλλά δεν το προκαλέσαμε εμείς. Με απαράδεκτη φρασεολογία μας επιτέθηκε σε όλη την προοδευτική αντιπολίτευση λέγοντας ότι είναι «για τα μπάζα όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν αυτό το θόλο πράγμα για τα μπαζώματα». Συνέχισε μάλιστα με ειρωνείες, λέγοντας: «Μπαζώθηκε λέει ο χώρος, για φαντάσου».
    Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν. Και που έψαχναν εβδομάδες μετά το δυστύχημα, εκεί που μεταφέρθηκαν τα υπολείμματα των βαγονιών με τα μπάζα, τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών τους. Δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κ. Φλωρίδης. Έφτασε σε σημείο – ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος – να μας κατηγορήσει για «αριστερόστροφο φασισμό». Είναι γνωστή η κατρακύλα και ο λαϊκισμός του κ. Φλωρίδη. Πιο ακροδεξιός από το Βορίδη έχει καταντήσει.
    Επειδή όμως είπε ότι έχουμε σκοπό να «ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού απέναντι στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας», θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι την εμπιστοσύνη και του λαού και της Ευρώπης έναντι της ελληνικής δημοκρατίας έχει κλονίσει αυτή η Κυβέρνηση, ο κος Μητσοτάκης και ο κος Φλωρίδης ως υπουργός δικαιοσύνης.
    Γιατί είναι και ο ίδιος υπεύθυνος όταν η χώρα μας κατακρίνεται από το ευρωκοινοβούλιο για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου το οποίο υπηρετεί ως πρώτος τη τάξει στη χώρα για το θέμα της δικαιοσύνης.
    Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
    Το έγκλημα των Τεμπών θα μας απασχολήσει για πάρα πολύ καιρό, είναι βαθιά αποτυπωμένο στην κοινωνική συνείδηση. Το θέμα επανέρχεται και θα συνεχίσει να επανέρχεται για όσο διάστημα δεν δίνονται ολοκληρωμένες απαντήσεις. Γιατί υπάρχει βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία. Ούτε για το μπάζωμα του χώρου που πιθανά να οδήγησε σε καταστροφή στοιχείων δόθηκαν απαντήσεις, ούτε για τη μονταζιέρα των συνομιλιών του σταθμάρχη δόθηκαν απαντήσεις.
    Έρχεστε και μας λέτε κύριοι της ΝΔ ότι η αστυνομία έχει στα χέρια της αρμοδίως 3-4 μέρες μετά τα αυθεντικά ηχητικά ντοκουμέντα, όμως δεν έθεσε αυτό το πρόβλημα η αντιπολίτευση! Άλλο είναι το ζήτημα, η κατηγορία που έχει διατυπωθεί είναι ποιος παραποίησε και έδωσε σε συγκεκριμένα μέσα το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο; Και ποιον εξυπηρετούσε αυτή η παραποίηση πέρα από την χειραγώγηση της κοινής γνώμης ενόψει των επικείμενων εκλογών; Είναι ξεκάθαρος ο στόχος.
    Ρωτάμε λοιπόν; Ποιος παραποίησε και έδωσε στη δημοσιότητα παραποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα; Ποιον εξυπηρετούσε αυτή η παραποίηση. Πέρα από τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη. Γιατί το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο χρησιμοποιήθηκε για τη θεωρία του ανθρωπίνου λάθους του κ. Μητσοτάκη. Εμείς δεν θα πούμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στον σταθμάρχη, που εξάλλου ερευνά η αστυνομία. Αλλά δεν είναι οι μοναδικές ευθύνες και ο μοναδικός υπεύθυνος. Η απομόνωση των ευθυνών μόνο στον σταθμάρχη κρύβει τις ευθύνες της κυβέρνησης.
    Σε αυτά πρέπει να απαντήσει αύριο ο κύριος Μητσοτάκης!
    Αλλά και σε ένα ακόμα ερώτημα, ποια συμφέροντα και ποιες συμφωνίες κρύβονται πίσω από τη συγκάλυψη;
    Γιατί αυτό έχει αποδειχτεί και δεν φταίει για αυτά πλέον ο κ. Καραμανλής, όπως για τον αποκλεισμό μαρτύρων από την εξεταστική, και το μπάζωμα από τη δεύτερη μέρα αλλά και την παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων, είναι ότι υπήρχε σχέδιο συγκάλυψης από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος μέσα από το Μαξίμου και τα κεντρικά της ΝΔ.
    Και από τα κεντρικά της ΝΔ και του Μαξίμου έχουν προέλθει και εξυφανθεί και οι υποκλοπές, και οι χρήση και εξαγωγή παράνομου λογισμικού – διευθυντή στη ΝΔ έχετε τον κ.Σμυρλή, και οι απειλές στις ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς, και η παράνομη διαχείριση και εκλογική χρήση των προσωπικών δεδομένων από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.
    Και όπως καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά δεν αφορούν πλέον τον κύριο Καραμανλή, τον κ.Καραγιάννη και τον κ.Τριαντόπουλο, που σαφώς ελέγχονται με συγκεκριμένες ευθύνες. Αλλά αφορούν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί μετά το τραγικό δυστύχημα όλα όσα έχουν συμβεί, είναι επιλογές του Μαξίμου και όχι του κ. Καραμανλή. Να το πω απλά, είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη σε αυτόν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Αυτός ελέγχεται. Για αυτά πρέπει να απολογηθεί αύριο.
    Αλλά και να μας δώσει σύντομα απαντήσεις η δικαιοσύνη. Γιατί πέρα από το έγκλημα αυτό κάθε αυτό στα Τέμπη, πρέπει να γίνει έλεγχος και για το μπάζωμα, και την απώλεια πειστηρίων και για την παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων και για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τελικά τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας και πιθανά πολλών λειτουργιών της διοίκησης. Θέλουμε απαντήσεις από τη δικαιοσύνη και τις θέλουμε γρήγορα. Γιατί οι απαντήσεις της δικαιοσύνης έχουν καθυστερήσει πολύ. Όπως για το σκάνδαλο των υποκλοπών, πχ για την παρακολούθηση του αρχηγού του στρατού για πάνω από 12 μήνες.
    Γιατί η αξιοπιστία της δικαιοσύνης την οποία υπερασπιζόμαστε δομείτε και αποδεικνύεται καθημερινά στην κοινωνία. Είναι πυλώνας της δημοκρατίας.
    Αλλά το ερώτημα της πρότασης δυσπιστίας δεν είναι η δικαιοσύνη αλλά η αξιοπιστία του κυρίου Μητσοτάκη. Όλα τα σχέδια παραβίασης του κράτους δικαίου αφορούν προσωπικά τον κύριο Μητσοτάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος