Έρευνα του ΝΑΤΟ για μια ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο, κρίθηκε πολύ ευαίσθητη για να δημοσιοποιηθεί και να καταμερισθούν ευθύνες, καθώς Παρίσι και Άγκυρα διεξάγουν έναν πόλεμο δηλώσεων, δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.
Κατά το τηλεγράφημα, το θέμα καταδεικνύει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία που βρίσκεται σε αντίθεση με την Ελλάδα για ενεργειακά θέματα καθώς και την ηγέτιδα δύναμη της συμμαχίας, τις ΗΠΑ.
Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.
Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά πλοία που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία από την πλευρά της το αρνείται και λέει ότι η φρεγάτα ήταν επιθετική.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο γράφει πως φαίνεται απίθανο ότι η έρευνα μπορεί να επιλύσει τη διαμάχη ενώ ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση είχε ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
“Το έβαλαν κάτω από το χαλί“, σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ένας άλλος είπε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό του, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, σήμαινε ότι δεν υπάρχει προθυμία να την κατηγορήσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρόσφατα έκανε λόγο για “απαράδεκτη συμπεριφορά” της τουρκικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον τελευταίο να ανταπαντά ” Μην τα βάζεις με την Τουρκία”.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο άνδρες βρίσκονται επίσης σε διαμάχη και για την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί τις επιδιώξεις της Άγκυρας για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου με τη Γαλλία να έχει ενταχθεί σε ελληνικές ναυτικές ασκήσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος