Ρ. Σβίγκου στο Πρώτο: Κοινωνική ανάγκη οι εκλογές – «Χαμένη» κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση (audio)

«Οι εκλογές είναι κοινωνική ανάγκη, γιατί κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, είναι “χαμένη” για τις κοινωνικές ανάγκες. Μεγάλη η ανάγκη για πολιτική αλλαγή», τόνισε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, θα απαντά στις κοινωνικές ανάγκες, θα αναβαθμίζει τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και  κυρίως θα προστατεύει τους πολίτες που βιώνουν αυτή τη στιγμή την απόγνωση λόγω του ότι οι λογαριασμοί και οι τιμές συνεχώς αυξάνονται και τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται», υπογράμμισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι κοστολογημένα και έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έφεραν αποτελέσματα για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών και την αναζωογόνηση της οικονομίας.

«Η άρνηση σε αυτά από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερων επιλογών, όχι δυνατοτήτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τους λίγους, τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα, στηρίζει τις εταιρίες ενέργειας μέσω των υπερκερδών. Θα μπορούσε να πάρει μέτρα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του ΕΦΚΑ στα καύσιμα, που κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο. Τόσο κοστίζει η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Παίρνουν μέτρα που έχουν κόστος, όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, απλώς είναι για να στηρίξουν συγκεκριμένους και λίγους. Εμείς ζητάμε μέτρα για τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας», επισήμανε.

Η ίδια χαρακτήρισε «απολύτως ανεπαρκή» τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς «γνωρίζαμε και προειδοποιούσαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στην ενέργεια». «Ζητάμε επιτακτικά εκλογές γιατί η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο, οι πολίτες καθημερινά βυθίζονται σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, είναι τεράστια η πίεση που δέχονται τα λαϊκά νοικοκυριά με δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη συνεχώς μειώνεται για τους εργαζόμενους. Ακόμα και η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού ουσιαστικά εξανεμίζεται από την τεράστια ακρίβεια και από τις αστείες κυβερνητικές δικαιολογίες και από τα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα στήριξης τα οποία δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν τις απώλειες που υπάρχουν στην αγοραστική δύναμη. Καλλιεργείται μια εικόνα success story, την ίδια στιγμή που δεν λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και των καταναλωτών», υπογράμμισε .

«Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια σε όλα στην Ευρώπη. Έχουμε την πιο ακριβή τιμή καυσίμων σε σχέση με το εισόδημα, έχουμε το μεγαλύτερο πληθωρισμό στη δυτική Ευρώπη που σπάει ρεκόρ δεκαετιών. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος συγκριτικά με το 2010. Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της σε όλα τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει μέχρι στιγμής, αγνόησε και την εργαλειοθήκη της Κομισιόν που εδώ και μήνες προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας. Δεν έβαλε πλαφόν στη χονδρική αγορά, συνέδεσε τη χώρα με το φυσικό αέριο ακόμα περισσότερα, δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και δεν πήρε μια σειρά μέτρων που λαμβάνουν άλλες χώρες όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», υποστήριξε η κυρία Σβίγκου.

«Και όταν η απάντησε είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρας, θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα όταν είναι να δώσει μπόνους στα golden boys της ΔΕΗ, βρίσκει χρήματα όταν είναι να δώσει με αδιαφανή κριτήρια για τη λίστα Πέτσα ή να κάνει χαριστικές ρυθμίσεις στους έχοντες και κατέχοντες. Όταν θέλει να βρει λεφτά βρίσκει από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων», ανέφερε.

 

«Απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά»

Ερωτηθείσα για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είπε ότι αυτό συμβαίνει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Πλήρως καταδικαστέες όλες οι αναθεωρητικές δηλώσεις, αλλά η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Η Τουρκία έχει σχέδιο, και δεν είναι απομονωμένη όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση. Έκανε συγκεκριμένες κινήσεις για να ισχυροποιήσει τη θέση της, και εμείς ως ελληνική πλευρά εθελοτυφλούσαμε», διεμήνυσε. Τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική με «αρχή, μέση και τέλος στα ελληνοτουρκικά», να έχει «συγκροτημένη εθνική στρατηγική» και να επιστρέψει σε μια «φιλειρηνική και πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική». «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη στρατηγική του πιστού και δεδομένου συμμάχου, το είδαμε και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου δεν εξασφαλίσαμε εγγυήσεις από τους συμμάχους ότι θα ασκηθεί αντίστοιχη πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι θετικό για τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η διαχείριση των ελληνοτουρκικών δεν πρέπει να γίνεται ούτε με βάση τις επικοινωνιακές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε με βάση την εσωκομματική ατζέντα», σημείωσε η κυρία Σβίγκου, λέγοντας πως είναι αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει, «όποιες ευρωπαϊκές εγγυήσεις δοθούν σε Σουηδία και Φινλανδία κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να δοθούν και σε Ελλάδα και Κύπρο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος