R. Meinardus στο Πρώτο: Ο Ερντογάν κατάφερε να μην γίνει Πούτιν – Τι δείχνει η επίσκεψη Σολτς στην Άγκυρα (audio)

«Ο Ερντογάν έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους, κοιτώντας πάντα προς τη Δύση. Προσαρμόζεται, έχει αλλάξει. Κατάφερε να μην γίνει Πούτιν. Στο πρόσφατο παρελθόν Πούτιν και Ερντογάν ήταν στην ίδια κατηγορία στη διεθνή πολιτική. Ωστόσο, κατάφερε η διπλωματία της Άγκυρας να βγει από αυτή την άσχημη τρύπα και τώρα λίγο-πολύ παίζει τον διαμεσολαβητή και επικοινωνεί με τον Μπάιντεν, με τον Μακρόν, με τους πάντες», τόνισε ο Ronald Meinardus, κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Παλιά, η Τουρκία δεχόταν πιέσεις. Σήμερα κανείς δεν μιλάει για κυρώσεις στην Τουρκία, κανένας δεν μιλάει για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική. Κανένας δεν μιλάει για τους Κούρδους ή για την καταπίεση των δημοσιογράφων. Ο πόλεμος τα έχει σκεπάσει όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε εξαιρετική κίνηση την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς να μεταβεί στην Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας πως είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Σολτς στη γειτονική χώρα. «Θα περίμενε κανείς ότι πρώτα θα πήγαινε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, αλλά η κίνηση του καγκελάριου δείχνει ότι η Γερμανία – όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες – δίνει μεγάλη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας στην παρούσα φάση της διεθνούς πολιτικής», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών των δυο ηγετών θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλά ζητήματα μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Οι σχέσεις δεν είναι καθόλου ομαλές. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές, όπως και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλά όπως είδαμε και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, το κύριο ήταν το θέμα της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει διπλωματική κινητικότητα αυτές τις ημέρες σε διάφορα επίπεδα: σε διμερές Ρωσίας – Ουκρανίας, σε γερμανο-γαλλικό και σε επίπεδο της πρωτοβουλίας που αναπτύσσουν από κοινού Τουρκία και Ισραήλ.

Ο κ. Meinardus δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» από την εξαγγελία του γερμανικού προγράμματος εξοπλισμών, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Ήταν μια επανάσταση, μια παραδειγματική αλλαγή. Έσπασαν ορισμένα ταμπού με τα οποία μεγαλώσαμε, λόγω της τραγικής γερμανικής ιστορίας. Και τώρα η Γερμανία με τα χρήματα αυτά θα γίνει ο κύριος αγοραστής όπλων στην Ευρώπη. Ήδη ανακοινώνεται αυτές τις ημέρες η προμήθεια F-35, των πιο σύγχρονων αεροσκαφών, από την Αμερική. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται ουσιαστικά ειρηνιστές, κεντροαριστερά κόμματα που εφαρμόζουν την πολιτική αυτή. Και είναι ο κ. Πούτιν με την εισβολή του στην Ουκρανία που έχει σοκάρει τη Γερμανία- πιστεύαμε εμείς οι αφελείς ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην Ευρώπη πια», υποστήριξε ο ίδιος.

«Αλλάζει όλο το σκηνικό και δεν μπορούμε να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Βλέπουμε τις πρώτες γραμμές μιας ενδυναμωμένης ΕΕ, όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη κατά της εισβολής και για αυτό νομίζω ότι και η στάση της Ελλάδας είναι πολύ σωστή. Αυτό είναι από τα θετικά σημεία», πρόσθεσε ο ερευνητής της ΕΛΙΑΜΕΠ.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος