Ρ. Μεϊνάρδους στο Πρώτο: Η κ. Μέρκελ έκανε το παν να αποφύγουμε το Grexit- Δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας σε σχέση με την Τουρκία με την νέα κυβέρνηση (audio)

Εν αναμονή της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ αύριο στην Αθήνα για τελευταία φορά με την ιδιότητα της Καγκελαρίου της Γερμανίας, υπηρεσιακής πλέον, ο Ρόναλντ Μεϊνάρδους, κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναλύοντας τα βασικά σημεία της πολυετούς διαδρομής της, κυρίως στα ελληνικά θέματα, όπου η εμπλοκή της στην λήψη αποφάσεων, μένει να κριθεί από την ιστορία.

Η κ. Μέρκελ, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και αντίστροφα, σημείωσε ο κ. Μεϊνάρδους. «Κανείς άλλος αλλοδαπός πολιτικός δεν έχει επηρεάσει την πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, όσο η κ.  Μέρκελ. Πολλές αποφάσεις εκείνα τα χρόνια, πάρθηκαν όχι στην Αθήνα όπως ίσως θα έπρεπε, αλλά στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες».

Ο πολιτικός της εταίρος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υπήρξε Υπουργός Οικονομικός της Γερμανίας επί οκταετία, ως το 2017, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ελληνική κρίση όπως λεγόταν, αλλά ήταν ευρύτερη και αφορούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Και οι δύο ήταν μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αλλά στα ελληνικά θέματα διαφωνούσαν κατά τόπους. Ο Σόιμπλε πιο ριζοσπαστικός, πρότεινε το 2015 το Grexit και η κ. Μέρκελ έκανε το παν για να το αποφύγουμε και αυτό δείχνει ορισμένα χαρακτηριστικά της, τον πραγματισμό της, την επιμονή στην εξεύρεση συμβιβασμών ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ίσως και οι ιστορικοί του μέλλοντος, κρίνουν ότι στην ελληνική κρίση, η κ. Μέρκελ δεν ανήκε στους ριζοσπαστική μεριά του κ. Σόιμπλε και πολλών οπαδών του κόμματος, γιατί δεν ήταν απομονωμένοι αυτοί που ήθελαν το Grexit, εκπροσωπούσαν την μεγάλη πλειοψηφία του συντηρητικού χώρου της Γερμανίας και ενδεχομένως και της γερμανικής κοινωνίας».

«Η σημερινή αντίληψη του νεοέλληνα για την κ. Μέρκελ σήμερα, είναι ο πραγματισμός της και η στάση της απέναντι στην Τουρκία. Όταν σήμερα γίνεται κριτική από την Ελλάδα απέναντι στην Γερμανία, κυρίως έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά θέματα και την στάση της Γερμανίας στα διμερή ζητήματα. Πολλοί Έλληνες θεωρούν την Γερμανία όχι σύμμαχο», είπε ο κ. Μεϊνάρδους και πρόσθεσε πως η δημοτικότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα, εξαρτάται από την στάση της πρώτης απέναντι στα ελληνοτουρκικά.

«Η Ε.Ε. στην οποία το Βερολίνο παίζει ουσιαστικό ρόλο υποστηρίζει 100% τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στο κυπριακό. Και η στρατηγική του Βερολίνου είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί», υπογράμμισε ο κ. Μεϊνάρδους και εκτίμησε πως και με την νέα γερμανική κυβέρνηση, η προσέγγιση της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, θα παραμένει ίδια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος