Ρ. Δούρου στο Πρώτο: Δεν συγκρίνεται η εκλογή προέδρου και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ (audio)

«Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση» ανάμεσα στην απευθείας εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τη διαδικασία που έγινε στο ΚΙΝΑΛ, τόνισε η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Ερωτηθείσα εάν «ανεβάζουν τον πήχη» οι 180.000 ψηφοφόροι που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες για την ονομασία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αντέτεινε ότι «δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, παρά το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια με παραπολιτικά σχόλια να συγκρίνουν μια διαδικασία σαν και αυτή που έγινε στο ΚΙΝΑΛ, στην οποία μπορούσε να ψηφίσει ακόμα και η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου άλλου κόμματος, με την εκλογή όπου πρέπει να έχεις γίνει μέλος μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, για την ηγεσία του κόμματός μας, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής».

«Εμείς παίρνουμε μια πολιτική πρωτοβουλία και προσπαθούμε να συνοδοιπορήσουμε με άλλες προσπάθειες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως με τον κ. Σάντερς στο Δημοκρατικό Κόμμα, ή με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Και για αυτό το ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας ο οποίος είπε ότι μιλάμε για το σύνολο σίγουρα των 60.000 μελών που πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και για τον πρόεδρο και για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής», επισήμανε.

«Το κρίσιμο δεν είναι τόσο οι αριθμοί, όσο το να κινητοποιηθούν οι πολίτες. Εμείς έχουμε διμέτωπο με αυτές τις κάλπες. Από τη μια να προχωρήσουμε σε διαδικασίες που σεβόμενοι τους περιορισμούς που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση έχουμε καθυστερήσει, και από την άλλη με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία να ενδυναμώσουμε λίγο τον θεσμό των κομμάτων, διότι χρόνια τώρα οι πολίτες γυρνάνε την πλάτη στα κόμματα», υπογράμμισε.

«Και το κρίσιμο είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή πολιτών σε μια διαδικασία που επιμένω ότι υπερβαίνει τα όρια ενός κόμματος. Κάποιοι θα επιχειρήσουν συγκρίσεις με τη συμμετοχή πολιτών σε διαδικασίες άλλων κομμάτων, αλλά δεν συγκρίνονται. Από τις συνομιλίες που έχω με τον κόσμο πιστεύω ότι οι συγκρίσεις δεν έχουν νόημα για τους πολίτες που προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στον τόπο», ανέφερε η ίδια.

«Πυρά» για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Επιπλέον, η κυρία Δούρου εξέφρασε την πικρία της για την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία θεωρεί «δεδομένη» – όπως είπε- τη χώρα, ενώ «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει προσπάθεια για μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έφερνε την πατρίδα μας να είναι ηγετική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν θα αναφερθώ στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στην προσπάθεια που έγινε να αλλάξουν λίγο οι σχέσεις που πήγαιναν μέχρι τώρα με το μέγεθος, δηλαδή ανάμεσα σε μια κραταιά μεγάλη οικονομία όπως οι ΗΠΑ και σε μια μικρή χώρα σε μια εξαιρετικά γεωστρατηγική θέση που έπρεπε όμως να είναι υποτελής», ανέφερε.

«Εγώ πικράθηκα χθες γιατί είχα την πολυτέλεια να παρακολουθήσω τη συζήτηση, ενώ πολλοί συμπολίτες μας είτε ήταν στην ουρά στον ΟΑΕΔ είτε ήταν στην εργασία τους. Ήταν μια πολύ αποκαλυπτική συζήτηση και παρά το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν προσβλητικός κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φράση όπως “αποτελείς εθνική ανορθογραφία”, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ύψωσε τους τόνους και απλά αποκάλυψε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι αορίστου χρόνου κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε

«Και για να μην νομίζει κανείς ότι οι προτάσεις μας είναι προτάσεις μιας υπερβολικής, αιθεροβάμονας, ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχε υπογράψει τέτοιο κείμενο που τα δίνει όλα στον ισχυρό σύμμαχο, παρόλο που ο αείμνηστος πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού έλεγε από την κουζίνα της επίσης αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη μέχρι μαζί με τις διακοπές που έκανε με την οικογένεια Μπους ότι οι σχέσεις ήταν πολύ στενές σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά δεν είχε υπογράψει ένα κείμενο που να μην αποκομίζει τίποτα η πατρίδα μας σε κανένα επίπεδο», διεμήνυσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι θέμα στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης,  ότι “όταν το κάνουμε εμείς είναι καλό και όταν το κάνετε εσείς είναι κακό”. Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης παραχωρεί στις ΗΠΑ επ’ αόριστον, όχι επί 5 χρόνια όπως ο πατέρας του, 6 ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χωρίς να πάρουμε τίποτα, χωρίς δηλαδή να διαπραγματευτούμε συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Για αυτό και λέμε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που θέλει τη χώρα όχι ισότιμη σύμμαχο, αλλά δορυφόρο των ΗΠΑ», υποστήριξε η ίδια.

Αναφορικά με την αποστροφή του πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για υποκρισία λέγοντας πως έλεγε άλλα πράγματα στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, η κυρία Δούρου αναρωτήθηκε εάν έχει ακουστεί ποτέ ξανά «πρωθυπουργός της χώρας να βγαίνει στη Βουλή και να λέει τι υποτίθεται ότι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες» και μετά να λέμε «γιατί νέοι ή απελπισμένοι άνθρωποι που τους έχει έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ λένε ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παίζουν ένα θέατρο σκιών».

«Ο πρέσβης μιας χώρας να λέει ό,τι θέλει και κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά στη χώρα όπου είναι διαπιστευμένος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τι κάνει σε σχέση με το πολιτικό σύστημα», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει «να τα βάζουμε όλα στην ίδια ζυγαριά», καθώς «εδώ έχουμε μια συμφωνία η οποία είναι εις βάρος της πατρίδας μας».

«Είδατε εσείς τον κ. Τσίπρα να λέει εναντίον της συμφωνίας; Κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει θα λέει “έλα μωρέ και επί Τσίπρα υπήρχε συμφωνία και επί Μητσοτάκη υπάρχει συμφωνία, τι κάνουν τώρα αυτοί, το γνωστό παιχνίδι αντιπολίτευσης- κυβέρνησης”. Δεν έχει υπάρξει ξανά στην νεότερη ιστορία της πατρίδας μας – δεν θέλω να πάω στα χρόνια που πρέπει να ξεχάσουμε αλλά μας τα θυμίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άλλα κυβερνητικά στελέχη με μια λογική που μας πάει πίσω στα χρόνια του εμφυλίου- να παραδίδουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις επ’ αόριστον», συμπλήρωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός, λίγο πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Άρα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου οι ΗΠΑ από τη μια μας καλούν εμάς ως δεδομένους και ως πρόθυμους, ενώ την ίδια στιγμή πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία, με τα οποία η γειτονική χώρα δυστυχώς πραγματοποιεί προκλητικά δεκάδες υπερπτήσεις», ανέφερε η κυρία Δούρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος