Πυραμίδα των Τιράνων: Μετατρέπεται σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την κατασκευή της, η Πυραμίδα των Τιράνων, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της κομμουνιστικής Αλβανίας, μετατρέπεται σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο για νέους μαθητές. Η Πυραμίδα αναμένεται να συμβάλει στην τεχνολογική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της αλβανικής πρωτεύουσας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Με ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ οι αλβανικές αρχές, το Ίδρυμα Αλβανοαμερικανικής Ανάπτυξης και το διεθνές πρόγραμμα ψηφιακής εκμάθησης TUMO επιδιώκουν να μετατρέψουν το σύμβολο ενός επώδυνου παρελθόντος σε ένα σύμβολο αναγέννησης στη χώρας, μέσω πολυάριθμων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για νέους.

«Το πρόγραμμα της αλβανικής κυβέρνησης στην πυραμίδα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση των νέων στην τεχνολογία, στον προγραμματισμό, στην τεχνητή νοημοσύνη, στη ρομποτική, στη μουσική και στην ηλεκτρολογία», λέει ο Μάρτιν Μάτα, Διευθυντής του Ιδρύματος Αλβανοαμερικανικής Ανάπτυξης.

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο παίρνουν μέρος 4.000 παιδιά κάθε βδομάδα, είναι να μπει φρένο στη μαζική μετανάστευση των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

«Όλη η γνώση που παρέχεται εδώ είναι χρήσιμη, όχι μόνο για σήμερα, αλλά κυρίως για το μέλλον των νέων σε οποιοδήποτε επάγγελμα αποφασίσουν να ακολουθήσουν», λέει η Διευθύντρια του TYMO Τιράνων Σκίπε Μπερίσα.

Με ύψος 22 μέτρα, η πυραμίδα, η οποία λειτούργησε ως κενοτάφιο για τον Ενβέρ Χότζα, ιστορικό ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας, αποτέλεσε ένα από τα πολλά σύμβολα καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας.

Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λειτούργησε ως γραφεία του ΝΑΤΟ, ως τηλεοπτικός σταθμός,ακόμη και ως νυχτερινό κέντρο, μέχρι εν τέλει να αφεθεί στην τύχη του και να αναγεννηθεί ως πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Παναγιώτης Λιάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος