Συντριβή Antonov: Περίμετρος ασφαλείας για το «επικίνδυνο» φορτίο 12 τόνων – Επέμβαση με το πρώτο φως της ημέρας

Array

Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί του στρατού Ξηράς, ανέλαβαν με ειδικό εξοπλισμό την αυτοψία, ορίζοντας περίμετρο ασφαλείας. Τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μέτρων. Από τις αναθυμιάσεις δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να κλείσουν παράθυρα και κλιματισμό.

Σχετικά με το φορτίο 12 τόνων που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, ειδικοί διευκρινίζουν ότι ως επικίνδυνο φορτίο ορίζονται όχι μόνο τα πυρομαχικά «αλλά και οι μπαταρίες και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει φωτιά».

Με drone πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν στοιχεία για το περιεχόμενο του φορτίου.

Δεν υπάρχει ίχνος ζωής τουλάχιστον στην άτρακτο η οποία κάηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Με το πρώτο φως της ημέρας επέμβαση του στρατού»

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ανακοίνωσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Στους πρόπεδες του όρους Παγγαίου συνετρίβη το ουκρανικής εταιρείας αεροσκάφος Antonov 12 με 8μελές πλήρωμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες το μεταγωγικό κατέπεσε σε χωράφι εν μέσω εκρήξεων και σαν από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι στις κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Η διαδρομή του αεροσκάφους πριν από την συντριβή

Ανατολικά του όρους ‘Αθως, το Antonov 12 δείχνει να επιστρέφει προς τα παράλια της Μακεδονίας. Στο τέλος της χερσονήσου του Αγίου ‘Ορους το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών, χάνει ύψος φλεγόμενο και σε μικρή απόσταση από σπίτια και καταλήγει στην έκρηξη της συντριβής.

‘Οπως τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης ήταν ηρωϊκή η ψυχραιμία του πιλότου που κατάφερε με φλεγόμενο κινητήρα να οδηγήσει το αεροσκάφος μακριά από κατοικημένη περιοχή. Ο κυβερνήτης όταν ζήτησε βοήθεια από το ελληνικό FIR ανέφερε φωτιά στον κινητήρα και επεσήμανε ότι δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στην πτήση.

«Η αναγκαστική προσγείωση δεν έγινε ποτέ»

Από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η ενημέρωση επιβεβαιώνει ότι προφανέστατα πήρε φωτιά ένας από τους τέσσερις κινητήρες και γι’ αυτό έγινε η στροφή των 180 μοιρών επιστρέφοντας προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, το οποίο ενήργησε άμεσα αναμένοντας αναγκαστική προσγείωση καθώς απέμεναν 3 ή 4 λεπτά από τη στιγμή που ο πιλότος εξέπεμεψε σήμα κινδύνου.

Συντριβή Antonov: Περίμετρος ασφαλείας για το «επικίνδυνο» φορτίο 12 τόνων – Επέμβαση με το πρώτο φως της ημέρας

Η περιοχή ανάμεσα στους Αντιφίλιππους και το Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, βυθίστηκε στο σκοτάδι από τις 23:00 σε πέντε χωριά.

Συντριβή Antonov: Περίμετρος ασφαλείας για το «επικίνδυνο» φορτίο 12 τόνων – Επέμβαση με το πρώτο φως της ημέρας

Συντριβή Antonov: Περίμετρος ασφαλείας για το «επικίνδυνο» φορτίο 12 τόνων – Επέμβαση με το πρώτο φως της ημέρας

Το  μεταγωγικό αεροσκάφος φέρεται να είχε απογειωθεί από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία εκτελώντας εμπορική πτήση μεταφορών.

Μαρτυρία:  «Επί 20 λεπτά έχανε ύψος φλεγόμενο»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος που είδε από το σπίτι του που απέχει 17 χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής, την ανατριχιαστική εικόνα του αεροσκάφους «με τον φλεγόμενο δεξιό κινητήρα».

Όπως περιγράφει, «από τις 22.15 το αεροσκάφος πετούσε αργά. Επί 20 λεπτά όλοι έβλεπαν τις φλόγες στον κινητήρα. Μόλις πέρασε το όρος Παγγαίο, φάνηκε η λάμψη από την έκρηξη της πρόσκρουσης. Οι κάτοικοι άκουγαν επί μια ώρα εκρήξεις».

Aπό την Δράμα, ο κύριος Βάγγος Αραμπατζής μετέφερε στο ertnews την μαρτυρία του: «Πετούσε φλεγόμενο και μέσα σε 4-5 λεπτά συνετρίβη χάνοντας απότομα ύψος».

Ο αντιδήμαρχος Παγαίου Ευάγγελος Σαραντούδης, επιβεβαίωσε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι εκρήξεις συνεχίζονταν δύο ώρες μετά τη συντριβή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Τασούλα Κρητικού, Γιώργος Γεραφέντης, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ειρήνη Κυρίτση

Σερβία – Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης δεν επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Βελιγράδι, ενώ τα έκτακτα δελτία της σερβικής τηλεόρασης αναμεταδίδουν τα πλάνα της ΕΡΤ. Από τη Σερβία αναμένονται διευκρινίσεις  για το φορτίο το οποίο είχε καταχωρηθεί ως επικίνδυνο στο σχέδιο πτήσης ενώ αναπάντητο μένει το ερώτημα εάν τελικά η πόλη Νις ήταν το σημείο αναχώρησης ή ενδιάμεσος σταθμός της πτήσης προς την Ιορδανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος