Πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας λόγω Ζίκα στην Ευρώπη

Το πρώτο κρούσμα ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία εξαιτίας του ιού Ζίκα καταγράφηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Αν και δεκάδες άνθρωποι στην Ευρώπη είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από τον Ζίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις διότι ταξίδεψαν σε χώρες που αποτελούν εστίες του ιού —ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών— όπως η Βραζιλία, αυτή ήταν η πρώτη γέννηση ενός νεογνού με δυσπλασία από μια μητέρα φορέα του Ζίκα.

Η γυναίκα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί τον Μάιο και αποφάσισε να κρατήσει το μωρό, ανέφερε μια εκπρόσωπος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών της Καταλονίας, όπου γεννήθηκε το βρέφος, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η γυναίκα, η οποία ήταν 20 εβδομάδων όταν διαγνώστηκε η μόλυνσή της, είχε προσβληθεί τόσο από τον Ζίκα, όσο και από τον δάγκειο πυρετό σε ένα ταξίδι της στη Λατινική Αμερική.

Γιατροί του νοσοκομείου Vall d’Hebron της Βαρκελώνης ανέφεραν ότι η κατάσταση του νεογνού είναι «σταθερή».

«Παρακολουθείται, αλλά δεν έχει χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη», ανέφερε ο Φέλιξ Καστίγιο, επικεφαλής της μονάδας φροντίδας νεογνών του νοσοκομείου, στους δημοσιογράφους.

Στην Ευρώπη είχε καταγραφεί άλλο ένα κρούσμα, στη Σλοβενία, όπου όμως οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Εξάλλου «δεκάδες χιλιάδες» βρέφη κινδυνεύουν να γεννηθούν με δυσμορφίες στο κρανίο και τον εγκέφαλο ή άλλες παθήσεις εξαιτίας της επιδημίας του Ζίκα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Με βάση το «χειρότερο σενάριο», 1,65 εκατ. έγκυες γυναίκες θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι θεωρούν «αξιόπιστο» αυτόν τον αριθμό «πλαφόν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος