Πρώτη αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία μετά και τον β’ γύρο εκλογών η παράταξη «Μαζί» του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική Εθνοσυνέλευση εισέρχεται σε φάση αγωνιώδους αναζήτησης συμμαχιών ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 289 έδρες για να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου BFM η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» (Ensemble) θα συγκεντρώσει από 230 ως 245 έδρες. Η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα κινηθεί ανάμεσα στις 150 και τις 160, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα κυμανθεί από τις 85 ως τις 90, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 67 ως 71 έδρες.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα το οποίο ενέχει κινδύνους για τη χώρα που όμως «θα γίνει σεβαστό» δήλωσε πως η παράταξη Μακρόν ως «κεντρική πολιτική δύναμη» «πιάνει δουλειά» από σήμερα Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους επιδιώκοντας για το κοινοβούλιο μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες» ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο πρώτος. Μάλιστα πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Η ίδια η Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία κ.α.
«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ. Οι θέσεις στα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Απροθυμία για συγκατοίκηση στην εξουσία
Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, όμως ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή» μη διατεθειμένος πλεόν να αποχωρήσει όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά και υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.
Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια. επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.
Ο Μακρόν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει έχοντας απέναντι του μια αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ αριστερή και μια ήσσονα αντιπολίτευση που δηλώνει άκρα δεξιά.
Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος