Προϊόντα της Λέσβου από τις γυναίκες στα Παράκοιλα

Η Λέσβος φημίζεται για πλήθος προϊόντων, αν και πολλά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τα μέλη του γυναικείου συνεταιρισμού στα Παράκοιλα μυούν τον  επισκέπτη στα μυστικά της γαστρονομία και της ευζωίας.

Από απόσταγμα φύλλων νεραντζιάς, παρασκευάζονται γλυκά αμυγδαλόπαστας ή όπως αλλιώς λέγονται τα γεμάτα. Αυτό τους δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα, σε σχέση με αντίστοιχα γλυκά τέτοιου τύπου από άλλες περιοχές, που χρησιμοποιούν εσάνς.

Η Μαρία Γιαβάση, πρόεδρος συνεταιρισμού γυναικών Παράκοιλων, εξηγεί πως η πλούσια παραγωγή του πορτοκαλεώνα έδωσε αφορμή για να δημιουργηθούν χειροποίητα προϊόντα, που θα διατίθενται στην αγορά.

Με 11.000 δένδρα εσπεριδοειδών η Λέσβος είναι ένας τόπος παραγωγής μοναδικών προϊόντων. Η πλατσέντα, μια υπέροχη γλυκόπιτα που παρασκευάζουν οι γυναίκες για τις γιορτές, αμυγδαλωτά, λικέρ, ηδύποτα, είναι κάποιες από τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες, του νησιού. Πέρα από τις γευστικές απολαύσεις το απόσταγμα της νεραντζιάς, χρησιμοποιείται ακόμη και για την Παρασκευή λοσιόν προσώπου. Ο συνεταιρισμός βοηθά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, και έχει συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ενώ οι μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται τον χώρο, μαθαίνουν τις αξίες του πρωτογενούς τομέα, που είναι συνέχεια της μικρασιατικής παράδοσης.

Τον γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου έχουν ανακαλύψει οι ξένοι, μάγειροι, σεφ και απλοί τουρίστες, από Αυστραλία, Ολλανδία, Γερμανία κ.α., που δοκιμάζουν επί τόπου τις γεύσεις και τις ικανότητες τους να παρασκευάσουν τα προϊόντα και στην συνέχεια να τα μαγειρέψουν στις χώρες τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος