Προετοιμασίες στις πύλες εισόδου για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Ιουνίου (video)

Η 15η Ιουνίου, ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αποτελεί ουσιαστικά το χρονικό ορόσημο για το άνοιγμα του τουρισμού. Ήδη έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες στις πύλες εισόδου, καθώς, εκτός από τις αεροπορικές αφίξεις, μεγάλο μέρος των επισκεπτών θα φτάσει οδικώς.

Η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων για τις αερομεταφορές στην ελληνική επικράτεια έχει ξεκινήσει. Υγειονομικά πρωτόκολλα κι ενισχυμένα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας ανακοίνωσε ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με την Aegean.

«Δεν πρέπει να συνοδευόμαστε από ανθρώπους που δεν ταξιδεύουν μέσα στους χώρους αεροδρομίου. Πρέπει να φέρουμε υποχρεωτικά τη μάσκα προσώπου για όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο αεροδρόμιο και στη διάρκεια της πτήσης» τόνισε ο Αλέξανδρος Αραβανής, γενικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Check in, βαλίτσες, έλεγχος ασφαλείας… Όλα πραγματοποιούνται τηρώντας αυστηρά μέτρα. Σε 400 σημεία του αεροδρομίου θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης αντισηπτικού.

«Έχουμε διπλασιάσει τον χρόνο καθαρισμού μεταξύ των πτήσεων, ενώ – σύμφωνα με τα υγειονομικά πρότυπα – απολυμαίνουμε τακτικά τα αεροσκάφη μας» δήλωσε ο Πάνος Νικολαΐδης, διευθυντής υπηρεσιών εδάφους της AEGEAN AIRLINES.

Ο ταξιδιώτης μένει ασφαλής τόσο κατά την άφιξη του στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης του μέσα στο αεροσκάφος.

Ο κ. Νικολαΐδης διαβεβαίωσε ότι «ο αέρας στο αεροπλάνο είναι πολύ καθαρός γιατί ανακυκλώνεται και ανανεώνεται κάθε τρία λεπτά». Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει «με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας φίλτρων» τα οποία «συγκρατούν το μεγαλύτερο ποσοστό των βακτηριδίων και των ιών» .

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης συμμετείχε στην τρίτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία. Ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Από τις 15 Ιουνίου αναμένεται να λειτουργήσει και ο Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσαία πύλη της χώρας μας και την δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου, μετά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πέρυσι το καλοκαίρι πέρασαν από εδώ περίπου 5.000.000 αυτοκίνητα. Εννέα στους δέκα ήταν Βαλκάνιοι.

«Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει, φυσικά υπό τον φόβο που γνωρίζουμε όλοι», είπε ο Θεόφιλος Κοτσαϊλίδης, υπεύθυνος λειτουργίας του Συνοριακού Σταθμού Ευζώνων.

Από τα σύνορα του Προμαχώνα οι μόνοι που διέρχονται με ειδικό καθεστώς είναι τα φορτηγά με τα εμπορεύματα και μία μικρή μερίδα επαγγελματιών.

«Οι Έλληνες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις πηγαινοέρχονται με ένα ειδικό καθεστώς 24ωρης εισόδου εξόδου που μπορούν να μπουν και να βγουν χωρίς να περάσουν καραντίνα. Το ίδιο δεν ισχύει σε εμάς… εδώ η καραντίνα είναι 14 ημέρες για τους Βούλγαρους και παραμένει» ανέφερε ο Γεώργιος Τομπουλίδης, υπάλληλος του ΕΟΤ.

Το τελωνείο του Προμαχώνα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου

Αυξημένη είναι η κίνηση στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς μετά από ειδική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες άρχισαν και πάλι να έρχονται εργάτες γης από την Αλβανία. Φορώντας μάσκες και γάντια, εκατοντάδες φτάνουν καθημερινά στον συνοριακό σταθμό, με προορισμό κυρίως περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας.

Στην Κρυσταλλοπηγή, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εργάτες γης βρίσκονται σε αναμονή για να περάσουν στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο, 910 άνθρωποι πέρασαν από αυτήν την διαδικασία για να εργαστούν στα χωράφια της βόρειας Ελλάδας. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές των συνόρων παραλαμβάνουν τους εργάτες που θα απασχολήσουν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε σήμερα ότι από τις 15 Ιουνίου απευθείας πτήσεις θα εκτελούνται προς τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που θα επιλέξουν προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι απευθείας πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.

Οι χώρες από τις οποίες θα δεχθούμε τουρίστες θα μοιραστούν σε ζώνες ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά.  Αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη λίστα των χωρών που πρώτες θα λάβουν το τουριστικό εισιτήριο για την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητική πηγή, στη λίστα θα περιλαμβάνονται περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων βαλκανικά κράτη, σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Μέχρι τις 31 Μαΐου ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης για τον κορονοϊό και 14ημερη καραντίνα για τους εισερχόμενους στη χώρα.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία, καθώς στους ελέγχους καταγράφεται ραγδαία μείωση των κρουσμάτων. Από τις 13 έως τις 21 Μαΐου έχουν προσγειωθεί στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ ήταν θετικό στον κορονοϊό, ενώ αρνητικά ήταν όλα τα τεστ που έγιναν στους 548 επιβάτες τριών πτήσεων από τη Γερμανία που έφτασαν στη χώρα το τριήμερο 19 – 21 Μαΐου.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Θεοδότα Τσιόπρα, Λεωνίδας Κασάπης, Σοφία Ζουζέλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος