Κυρ. Μητσοτάκης από «Αττικόν»: Ο ριζικός εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του ΕΣΥ είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση

Σύνοψη
  • Με μπαράζ περιοδειών εντός και εκτός Αττικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, επικοινωνώντας στους πολίτες το διακύβευμα της κάλπης
  • Σήμερα βρέθηκε στο Χαϊδάρι όπου επισκέφθηκε τη Μονή Δαφνίου και τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Με μπαράζ περιοδειών εντός και εκτός Αττικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, επικοινωνώντας στους πολίτες το διακύβευμα της κάλπης. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Νωρίτερα βρέθηκε στο Χαϊδάρι όπου επισκέφθηκε τη Μονή Δαφνίου και τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα δύο μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο «Αττικόν», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης δημόσιων δομών υγείας στη χώρα μας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και πράγματι, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα μας νοσοκομεία μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Εδώ, στο “Αττικό” Νοσοκομείο, ένα νοσοκομείο πανεπιστημιακό, “ναυαρχίδα” για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, γίνεται μια πολύ σημαντική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Διότι καταλαβαίνω απόλυτα την -θα έλεγα- οργή, συχνά, των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τις υποδομές, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που δεν νομίζω ότι ήταν αντίστοιχες ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας του 21ου αιώνα.

Κάνουμε λοιπόν και εδώ μια σημαντική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την επιφάνεια και ταυτόχρονα δημιουργώντας και πολύ σύγχρονες υποδομές για να μπορούμε να περιθάλψουμε οποιοδήποτε περιστατικό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, όσο σοβαρό και αν είναι αυτό.

Σήμερα, 9 Μαΐου, είναι η ημέρα της Ευρώπης. Και καθώς σε ένα μήνα από τώρα θα έχουμε ευρωεκλογές, είναι καλό να θυμόμαστε το ευρωπαϊκό αποτύπωμα της συμμετοχής της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το οποίο το βλέπουμε έμπρακτα και εδώ, στο “Αττικό” Νοσοκομείο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, 36 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ένα μόνο, σημαντικό, από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αξιοποιεί η χώρα μας για παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων. Και νομίζω ότι είναι πάντα καλό να αναλογιζόμαστε πόσο ωφελημένοι είμαστε από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη μας αφορούν.

Μας αφορούν όλες και όλους και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η συμμετοχή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει τόσο ξεχωριστή σημασία.

Συγχαρητήρια και πάλι στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Υπουργείο, στο Νοσοκομείο γι’ αυτή την άριστη συνεργασία. Και πιστεύω πράγματι ότι σε δύο χρόνια από τώρα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, οι πολίτες θα μπορούν πραγματικά να πειστούν ότι δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να τους αξίζει και που να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε ιατρική τους ανάγκη, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή».

Το πρώτο έργο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφορά στην πλήρη ανακαίνιση της Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής κλινικής, στην ανακαίνιση όλων των κοινόχρηστων λουτρών και σε σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία και τρεις ακόμα κλινικές, η Πνευμονολογική, η Καρδιοχειρουργική και η Αγγειοχειρουργική.

Με το δεύτερο έργο προωθείται η πολυεπίπεδη αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, με βάση τα νέα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας. Πέραν του οικοδομικού και ηλεκτρομηχανολογικού εκσυγχρονισμού του τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση όλων των αιθουσών, έχει σχεδιαστεί και η επέκτασή του ΤΕΠ κατά περίπου 465 τετραγωνικά μέτρα. Στόχος είναι η εξέλιξη του ΤΕΠ σε κέντρο τραύματος επιπέδου 4, που θα μπορεί να αναλάβει ακόμα και τα πιο σοβαρά περιστατικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προσωρινή μετεγκατάσταση του ΤΕΠ σε άλλο χώρο, τις μελέτες που έχουν γίνει, για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που προβλέπει την περάτωση όλων των εργασιών στα τέλη του έτους.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν για την πορεία των έργων οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διοικητής του ΠΓΝ «Αττικόν», Σπύρος Αποστολόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα από τη Δυτική Αττική και το Χαιδάρι ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών το οποίο και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στη Χίο και το Σάββατο απόγευμα στην Χαλκίδα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Δαφνίου όπου τον υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη μαζί με τη Διευθύντρια της Μονής και την Προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ξεναγήθηκε στο καθολικό της μονής ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία λόγω των εξαιρετικών ψηφιδωτών που κοσμούν τους τοίχους του και ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε και για την αποκατάσταση του βόρειου περιβόλου, που αποτελεί ένα έργο από ευρωπαϊκά κονδύλια δεύτερης φάσης. Από το 1990 το μνημείο περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον Βοτανικό κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις δράσεις του καθώς στόχο έχει την εκπαίδευση στη περιβαλλοντική συνείδηση και στην προστασία των δασών, ενώ εξυπηρετεί και ερευνητικές μελέτες, με εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει ένα προεκλογικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων μέχρι τις 9 Ιουνίου με επισκέψεις σε όλη τη χώρα και με μια προεκλογική καμπάνια που θα ξετυλίγεται εβδομάδα με την εβδομάδα. Στόχος να καλύψει και τις 13 περιφέρειες της χώρας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες με τα διλήμματα να τίθενται από τον ίδιο: το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και ο πήχης των ευρωεκλογών.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αχρείαστη ενέργεια την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί και δεσμεύτηκε ότι θα εκφράσει την εντονότατη δυσαρέσκειά του, στη συνάντησή τους, στην Άγκυρα. Σε συνέντευξή του, στο protothema.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης αχρείαστη και την επικείμενη επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Δημήτρης Γκάτσιος

Σχετικό Άρθρο: Κ. Μητσοτάκης στο TikTok: Με Μαρίνα Σάττι και Πίνατ… ευρωκομματόσκυλο το προεκλογικό σποτ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος